Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουν-2022 07:54

  Οι χώρες που συνεισφέρουν στο να αποκτήσει κυριαρχία η ΕΕ - Ποια η θέση της Ελλάδας

  Οι χώρες που συνεισφέρουν στο να αποκτήσει κυριαρχία η ΕΕ - Ποια η θέση της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Gosia Piaskowska και Paweł Zerka

  Η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν αφορά στο να χτίζεις φράχτες ή να υποχωρείς από τη διεθνή σκηνή. Ούτε θα πρέπει να αντιπαρατίθεται στην εθνική κυριαρχία. Αντιθέτως, έχει να κάνει με την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειρίζεται τις περίπλοκες αλληλεξαρτήσεις που χαρακτηρίζουν τον σημερινό κόσμο. 

  Στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη, η Ευρώπη πρέπει να δράσει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της και χωρίς να εκφοβίζεται από κανέναν. Αυτό απαιτεί και μεγαλύτερες ικανότητες από μόνη της, και αξιόπιστες συμμαχίες, διαφάνεια και ανθεκτικότητα, και ορισμένες στρατηγικές προστασίες χωρίς όμως να ρέπει προς τον προστατευτισμό.

  Για να πετύχει η ΕΕ, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί -και δεν μπορεί να έχει αδύναμους δεσμούς τους οποίους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλες δυνάμεις για να τους διχάσουν.

  Αυτός ο δείκτης βαθμολογεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή κυριαρχία σε έξι τομείς: κλίμα, άμυνα, οικονομία, υγεία, μετανάστευση και τεχνολογία. Καλύπτει τις ικανότητες τους και τις δεσμεύσεις τους σε αυτούς τον τομείς ξεχωριστά.

  Η ανάλυση δεν περιορίζεται στις συνεισφορές στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά περιλαμβάνει επίσης άλλες πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ικανότητα δράσης των Ευρωπαίων.

  Ο δείκτης βασίζεται στις βαθμολογίες 27 κρατών-μελών για να παράξει μια συνολική βαθμολογία για την ΕΕ στους έξι τομείς. Τοποθετεί επίσης τις χώρες σε τέσσερις ομάδες που αποτυπώνουν τους διαφορετικούς ρόλους στις προσπάθειες της ΕΕ να χτίσει ευρωπαϊκή κυριαρχία.

  Ο δείκτης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Ένωση να προσδιορίσει τα βασικά της δυνατά και αδύναμα σημεία.

  Η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι "καλή” στην υγεία και στην οικονομία αλλά μόνο "ικανοποιητική” στην άμυνα, στο κλίμα και στη μετανάστευση, και "φτωχή” στην τεχνολογία. Σε κανέναν τομέα η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν είναι "εξαιρετική” ή αποτυχημένη”.

  Στην τεχνολογία, στο κλίμα και στην άμυνα, η ΕΕ τα καταφέρνει πολύ καλύτερα με τις δεσμεύσεις από ό,τι με τις ικανότητες. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι, ενώ η Ένωση έχει τη βούληση να δράσει, δεν έχει τους πόρους να το κάνει. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν εύκολα απόφαση για έμπρακτη στήριξη.

  Το spread (η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις) είναι υψηλότερο στην άμυνα. Αυτό δείχνει πως ορισμένες χώρες είναι κοντά στο να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους στην ευρωπαϊκή αμυντική κυριαρχία, ενώ άλλες αποτυγχάνουν.

  Το spread είναι μεγαλύτερο στη μετανάστευση, ένας τομέας στον οποίο σχεδόν κάθε χώρα λαμβάνει έναν βαθμό "ικανοποιητικό” ή "φτωχό”. Που σημαίνει ότι είναι συλλογικά υπεύθυνες για τη μέτρια βαθμολογία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

  Ενώ πέντε χώρες κατέχουν τον ρόλο των "ηγετών” στην ευρωπαϊκή κυριαρχία, περίπου οι διπλάσιες και περισσότερες, "υποαποδίδουν”. Συνολικά μόνο οκτώ χώρες παίρνουν "καλή” βαθμολογία κατά μέσο όρο, ενώ δύο "αποτυγχάνουν” όχι απλώς σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά επίσης στον μέσο όρο τους.

  Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που υποαποδίδουν

  Είναι μια χώρα με χαμηλές ή πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Δεν εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, εξαιτίας ανεπαρκών πόρων, δέσμευσης ή και τα δύο, σε πολλαπλούς τομείς κυριαρχίας.

  Η συνολική συνεισφορά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι μέτρια σε όλα τα επίπεδα -καθιστώντας την ικανοποιητική κατά μέσο όρο. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά αφοσιωμένη στην οικοδόμηση μιας κυρίαρχης ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου σε όλους τους τομείς.

  Το κύριο μειονέκτημα της χώρας είναι η "φτωχή” συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία, λαμβάνοντας μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των 27.

  Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των περιορισμένων δυνατοτήτων της που την καθιστούν ευάλωτη στην εργαλειοποίηση του εμπορίου και των επενδύσεων από τις παγκόσμιες δυνάμεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/special/sovereignty-index/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ