Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 09:09

  Η επιστροφή της Αιγύπτου στην περιφερειακή ηγεσία

  Η επιστροφή της Αιγύπτου στην περιφερειακή ηγεσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Hafsa Halawa

  Ύστερα από μια δεκαετία εσωτερικών αναταραχών, η Αίγυπτος προσπαθεί να ανακτήσει τον προηγούμενο ρόλο της, ως ένας μεγάλος περιφερειακός παράγοντας.

  Η αύξηση της σταθερότητας στο εσωτερικό, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η πρόσφατη ύφεση σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχουν ενισχύσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του Καϊρου.

  Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος έχει αποστασιοποιηθεί από την αντί-ισλαμιστική συμμαχία στην οποία είχε ενταχθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, και εισέρχεται σε διάλογο με τις πρώην αντιπάλους, Κατάρ και Τουρκία.

  Σημαντικές απειλές κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια νερού στον Νότο και τον πόλεμο στη Λιβύη, έχουν παρακινήσει το Κάιρο να επανασυνδεθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της -από τους οποίους αναμένει βοήθεια σε αυτά τα θέματα.

  Οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί φόβοι ότι η Αίγυπτος είναι too big to fail, ενίσχυσαν περαιτέρω την αυτοπεποίθηση του Καϊρου.

  Το αιγυπτιακό καθεστώς έχει γίνει κάπως πιο ανοιχτό στο να συζητά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, από ό,τι αναμένουν κάποιες φορές οι δυτικές πρωτεύουσες.

  Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία στο πλαίσιο μιας διευρυμένης ενασχόλησης που αντιμετωπίζει τα ευρωπαϊκά περιφερειακά συμφέροντα καθώς και τις ανησυχίες για την εγχώρια κατάσταση στην Αίγυπτο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/burning-ambition-egypts-return-to-regional-leadership-and-how-europe-should-respond/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ