Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 08:40

  Γιατί στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν χάρηκε με την αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν;

  Γιατί στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν χάρηκε με την αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Kadri Liik

  Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ένας Βρετανός αναλυτής ασφάλειας ρώτησε έναν Ρώσο συνάδελφο του για την άποψη του σχετικά με την αμερικανική-ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία στο Αφγανιστάν. "Το μυαλό μου θέλει να πετύχετε. Αλλά η καρδιά μου θέλει να αποτύχετε τόσο θλιβερά όσο εμείς”, ήταν η απάντηση του.

  Οι απόψεις της Ρωσίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ παραμένουν εξίσου διφορούμενες. Αναπόφευκτα, υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν να τονίζουν ότι η αποχώρηση των σοβιετικών από το Αφγανιστάν -που θεωρούνταν σύμβολο αποτυχίας- μοιάζει τώρα να έγινε με τάξη, συγκριτικά.

  Η επίσημη μηχανή προπαγάνδας της Ρωσίας με χαρά υπογραμμίζει ότι εκείνοι που βοήθησαν τους Αμερικανούς, κατέληξαν να εγκαταλείπονται, επιχειρώντας να ανέβουν στα αεροσκάφη που αναχωρούν. "Το δίδαγμα: ποτέ μην βοηθάτε τους Αμερικανούς. Θα σας χρησιμοποιήσουν και μετά θα σας εγκαταλείψουν”, έγραψε η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του RT.

  Αλλά πολλά από αυτά τα μηνύματα στην πραγματικότητα προέρχονται από το εσωτερικό πλαίσιο της Ρωσίας και στόχο έχουν πράκτορες μέσα στη Ρωσία, οι οποίοι -όπως προσπαθεί το Κρεμλίνο να πείσει τον εαυτό του και τον ευρύτερο πληθυσμό- υποτίθεται ότι είναι μαριονέτες της Δύσης και διατηρούνται ενεργοί με τη βοήθεια της.

  Αλλά μέρος αυτής της λογικής επίσης έχει αντίκτυπο και στη λογική εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας. Αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Nikolay Patrushev, του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν δηλώσει ότι το Αφγανιστάν απολαμβάνει ένα status αντίστοιχο με αυτό της Ουκρανίας -αυτό ενός μεγάλου συμμάχου των ΗΠΑ, εκτός ΝΑΤΟ.

  Λαμβάνοντας υπόψη το πόσοι στη Μόσχα τείνουν να πιστεύουν ότι οι σημερινοί κάτοχοι εξουσίας στην Ουκρανία είναι δυτικοί, αντί οι ηγέτες τους οποίους ψήφισε ο ουκρανικός λαός, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για τον κίνδυνο η Μόσχα να κάνει τον παραλληλισμό και απλώς να περιμένει από την Αμερική να "αφήσει” την Ουκρανία.

  Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι φόβοι της Δύσης ότι η Μόσχα, ενθαρρυμένη από την αποτυχία των ΗΠΑ, θα αρχίσουν τώρα να τεστάρουν όλες τις εξωτερικές δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον, φαίνονται επίσης άστοχοι. Άλλη μια γραμμή σκέψης στη Μόσχα, βλέπει τις ΗΠΑ ότι έχουν τελικά εγκαταλείψει τους μη ρεαλιστικούς στόχους -εκείνους του να είναι ο αστυνομικός του κόσμου, ή ο σχεδιαστής και αυτός που θα επιβάλει τη δημοκρατία παγκοσμίως. Και το βλέπουν αυτό ως κάτι που ενισχύει τις ΗΠΑ, αντί να τις αποδυναμώνει.

  Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η Αμερική θα έχει τώρα επιπλέον πόρους για να προωθήσει τους στόχους που βλέπει ως κρίσιμους και τους οποίους θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια -επομένως η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί.

  Τέλος, η πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν θα επιδεινώσει την κατάσταση ασφάλειας και της Ρωσίας. Μια εισροή ισλαμιστών εξτρεμιστών και τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία και από εκεί στη Ρωσία, αποτελεί μια μακροχρόνια ανησυχία για το Κρεμλίνο.

  Αλλά αυτό δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, και η Μόσχα είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κεντρική Ασία, ενισχύοντας τις περιπολίες στα σύνορα, και έχει επενδύσει σε δεσμούς με τους Ταλιμπάν (αν και επισήμως η οργάνωση παραμένει εκτός νόμου στη Ρωσία).

  Η Μόσχα είναι επίσης γενικά πολύ λιγότερο ευάλωτη από ό,τι ήταν το 1996, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ τελευταία φορά. Σε αντίθεση με τότε, δεν αντιμετωπίζει μια αποσχιστική εξέγερση στις δικές της μουσουλμανικές δημοκρατίες.

  Και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας -το προστατευτικό της Ρωσίας από το Αφγανιστάν- είναι βιώσιμα κράτη, δεν είναι βυθισμένα σε εμφυλίους πολέμους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/the-fall-of-the-afghan-government-and-what-it-means-for-europe/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ