Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 10:13

  Γραμματέας γερμανικού ΥΠΕΞ: Ποιες οι προοπτικές της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

  Γραμματέας γερμανικού ΥΠΕΞ: Ποιες οι προοπτικές της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Miguel Berger

  Μετά από ένα δύσκολο έτος, το 2021 ξεκίνησε με σχετικά θετικά σημάδια από την Άγκυρα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα, η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μαζί με τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέστησαν δυνατό ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσφέρει στην Τουρκία μια μελλοντική ατζέντα που προστατεύει τα βασικά συμφέροντα όλων των πλευρών. Αυτή η ατζέντα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο εποικοδομητική σχέση.

  Στη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το β΄ μισό του 2020, η Γερμανία εργάστηκε σκληρά για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Το καλοκαίρι του 2020, υπήρξε μια πραγματική κρίση. Μαζί με τους εταίρους του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επένδυσε σημαντικούς πόρους και χρόνο πριν από το τέλος του έτους.

  Στη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, παρατηρήσαμε την αργή αλλά σταθερή εμφάνιση μιας δυναμικής στην Ανατολική Μεσόγειο που διευκόλυνε τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις. Εβδομάδα παρά εβδομάδα, κατέστη πιο σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η συγκέντρωση σε στενές, μαξιμαλιστικές εθνικές θέσεις, απλώς θα βαθύνει τις διαφορές μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ στο σύνολο της κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέλη της θα μπορούσαν να βασιστούν στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνουν το συμφέρον όλων των πλευρών στις υπό διαπραγμάτευση λύσεις. Την ίδια στιγμή, νέες προσπάθειες έλαβαν χώρα για την επανάληψη των κυπριακών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

  Η ατζέντα διαλόγου που προσέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2021, είναι ισορροπημένη. Η ατζέντα περιγράφει τα διδάγματα του 2020, καθώς και κάποια βασικά στοιχεία μιας εποικοδομητικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

  Πρώτον, για να υλοποιηθεί η ατζέντα διαλόγου, η Τουρκία δεν θα πρέπει να συνεχίσει τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Δεύτερον, η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να διαπραγματευτεί την επέκταση της στήριξης της για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ας θυμηθούμε και ας αναγνωρίσουμε ότι, με τη φιλοξενία μέχρι και 3,7 εκατ. Ανθρώπων από τη Συρία, η Τουρκία έχει αναλάβει μια τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια για αρκετά χρόνια.

  Τρίτον, η ΕΕ και η Τουρκία θα διερευνήσουν το κοινό τους συμφέρον στη συνεργασία μέσω διαλόγων σε υψηλό επίπεδο, για τις προτεραιότητες όπως την μάχη εναντίον της πανδημίας, καθώς και την κλιματική αλλαγή -για να αναφέρουνε λίγα από τα κρίσιμα ζητήματα.

  Τέταρτο, η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να διερευνήσει επιλογές για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης.

  Η ΕΕ θα τα κάνει όλα αυτά, παραμένοντας έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των κρατών-μελών της σε περίπτωση νέων εντάσεων.

  Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους εάν η άγκυρα ανανεώσει τη δέσμευση της στις κοινές αξίες στις οποίες βασίστηκε η σχέση τους. Το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των ΜΜΕ και του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι απαραίτητα στοιχεία κάθε εποικοδομητικής και συνεταιρικής σχέσης με την ΕΕ. Η Τουρκία χρειάζεται να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα του κράτους δικαίου όπως την αποχώρηση της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών- και τη δίκη του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.

  Ως πρόεδρος της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021, η γερμανία -δυστυχώς- έπρεπε να θέτει τακτικά τα ζητήματα των Osman Kavala και Selahattin Demirtas στην ατζέντα, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή. Τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΣΔΑ.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές περιπτώσεις υψηλόβαθμων επαφών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, τους βοήθησαν να αντιληφθούν πώς να μετατρέψουν την ατζέντα του διαλόγου σε μια πολιτική πραγματικότητα.

  Αυτό τον μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία ποτού αποφασίσει για την εφαρμογή της ατζέντας. Οι συνομιλίες για την Κύπρο είναι ένας παράγοντας σε αυτό, αλλά το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει όλο το φάσμα των θεμάτων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

  Δεδομένου ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους είναι προς το αμοιβαίο στρατηγικό συμφέρον, η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία με σύνεση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/prospects-for-eu-turkey-relations-from-a-german-point-of-view/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ