Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 08:44

  Ένα νέο σχέδιο για ειρήνη στη Δυτική Σαχάρα

  Ένα νέο σχέδιο για ειρήνη στη Δυτική Σαχάρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Hugh Lovatt και Jacob Mundy

  Η πρόσφατη βίαιη λήξη της κατάπαυσης του πυρός στη Δυτική Σαχάρα, σημαίνει ότι η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δώσουν νέα προσοχή στην επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ των ιθαγενών Σαχραουι και του Μαρόκου.

  Διάφορες προσπάθειες για ειρήνευση τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει την αντιπροσωπευτική οργάνωση των Σαχράουι, την Polisarion, να κάνει παραχωρήσεις στο Μαρόκου. Ωστόσο, το Μαρόκο επιμένει σε μια επιλογή αυτονομίας για τους Σαχραουί -όχι ανεξαρτησίας.

  Τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν μια πρόταση "ελεύθερης σύνδεσης” για τη Δυτική Σαχάρα -ένας τρίτος δρόμος που προσφέρει ένα ρεαλιστικό μέσο για την εκπλήρωση της αυτοδιάθεσης των Σαχραουί.

  Η Γαλλία, μαζί με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ενθαρρύνουν αυτή την επιλογή, απομακρύνοντας την διπλωματική τους προστασία για το Μαρόκου τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη.

  Η σωστή ευθυγράμμιση των πολιτικών και εμπορικών σχέσεων της ΕΕ θα είναι ζωτικής σημασίας για να κλείσει αυτή η σύγκρουση. Είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών της ΕΕ να διασφαλίσουν μια σταθερή νότια γειτονιά.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/free-to-choose-a-new-plan-for-peace-in-western-sahara/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ