Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 15:27

  Βοσνία: Από τον πόλεμο, στην αργή διαδικασία ειρήνης

  Βοσνία: Από τον πόλεμο, στην αργή διαδικασία ειρήνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Carl Bildt

  Η διεθνής κοινότητα ήταν απροετοίμαστη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Συγκεκριμένα, αγνόησε την πρόκληση της Βοσνίας.

  Η Ευρώπη από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να φέρει ειρήνη, και οι ΗΠΑ από αδιάφορες έγιναν ανακατώστρες και στη συνέχεια καθοριστικές για μια αξιόπιστη διαδικασία ειρήνης. Η Ρωσία εκείνη την εποχή ήταν ένας εποικοδομητικός παράγοντας.

  Ο πόλεμος στη Βοσνία διήρκεσε περισσότερα χρόνια από ό,τι θα έπρεπε, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των εξωτερικών δυνάμεων και όχι εξαιτίας των διαφωνιών εντός της χώρας και της περιοχής.

  Τα θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας του Ντέητον το 1995 δεν ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαν συζητηθεί,  αλλά δεν είχαν επιδιωχθεί, πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος. Είναι μια λύση που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα του Βελγίου, παρά στην πραγματικότητα της Κύπρου.

  Μετά από τον πόλεμο, πολλοί πολιτικοί ηγέτες στη Βοσνία είδαν την ειρήνη ως συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, κάτι που έχει πλήξει σοβαρά την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

  Τελικά, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η πρόοδος για τη Βοσνία ή την περιοχή, χωρίς μια αξιόπιστη και σαφής διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/bosnia-to-war-to-dayton-and-to-its-slow-peace/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ