Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 07:58

  Ποια μαθήματα διδάχθηκε η Ευρώπη από το πρώτο κύμα του κορονοϊού

  EE: Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, κοινοτικά δάνεια για εταιρείες και αλλαγή κανόνων χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Rafael Loss

  Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά την Ευρώπη, τι μπορούμε να μάθουμε από τους πρώτους επτά μήνες ζωής με τον κορονοϊό; Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το ECFR κατέγραψε το πώς ανταποκρίθηκαν οι Ευρωπαίοι στην κρίση, συλλέγοντας μια ευρεία γκάμα παραδειγμάτων Ευρωπαίων που δείχνουν αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον κατά μήκος των συνόρων. Οι ιστορίες περιλαμβάνουν για παράδειγμα, την 21η Μαρτίου όταν Γάλλοι ασθενείς του κορονοϊού, μεταφέρθηκαν πέρα από τα σύνορα, σε ένα νοσοκομείο του Φράιμπουργγκ για θεραπεία. Ή στις 27 Ιουνίου όταν οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη κινητοποίησαν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες.

  Με πολλούς τρόπους, οι Ευρωπαίοι έχουν αποδείξει ότι μπροστά στην κρίση, είναι έτοιμοι να στηρίξουν ο ένας τον άλλο. Σε συνδυασμό με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κοινό απόθεμα ιατρικών προμηθειών και το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ με την άνευ προηγουμένου οικονομική του ισχύ, οι Ευρωπαίοι είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι καθώς ξεσπά το δεύτερο κύμα.

  Στις αρχές Μαρτίου, δύο αφηγήματα κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση για τον κορονοϊό: ότι η ΕΕ είχε αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους της από την θανατηφόρα παθογένεια. Και ότι η Κίνα είχε γενναιόδωρα σπεύσει να καλύψει το κενό στην ηγεσία. 

  Όσο αληθινά μπορεί να είχαν ακουστεί αυτά τα αφηγήματα τότε -εν μέσω δημοσιευμάτων για μονομερή κλείσιμο συνόρων σε όλη την Ευρώπη και αεροπλάνα γεμάτα με μάσκες που φθάνουν από την Κίνα- κανένα δεν παρείχε μια ιδιαίτερα ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε πραγματικά. Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν η Ευρώπη ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων, το σύστημα καταγραφής εντοπίζει 83 περιπτώσεις ιατρικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (από συνολικά 131 τέτοια παραδείγματα). Αυτά περιλαμβάνουν δεκάδες μεταφορές ασθενών, δωρεές σημαντικών ιατρικών προμηθειών και ατομικών προστατευτικών εξοπλισμών, καθώς και την αποστολή ομάδων ιατρικής υποστήριξης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη.

  Την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα των μασκών ΡΡΕ αλλά αντί για ανθρωπιστικές δωρεές, οι περισσότερες παραδόσεις ιατρικού εξοπλισμού σε ευρωπαϊκές χώρες, ήταν στην πραγματικότητα εμπορικές πωλήσεις. Ενώ η σημασία των προμηθειών αυτών δεν πρέπει να υποτιμάται, οι "ετοιμοπόλεμοι” διπλωμάτες της Κίνας συχνά χαρακτηρίζουν λάθος τη φύση των παραδόσεων των παραγγελιών. Το σύστημα καταγραφής αποκαλύπτει ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου η Κίνα είχε σχεδόν σταματήσει να στέλνει δωρεές.

  Τελικά, η Κομισιόν απέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης. Αφότου η Γαλλία, η Γερμανία και κάποια άλλα κράτη-μέλη είχαν θέσει σε ισχύ εθνικές απαγορεύσεις σε εξαγωγές συγκεκριμένων ιατρικών αγαθών, η Κομισιόν εργάστηκε για να βρει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα επέτρεπε τον άμεσα απαραίτητο εξοπλισμό να φτάσει στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας. Πέρα από αυτή την άμεση επιδιόρθωση η Κομισιόν αναζήτησε επίσης μόνιμες λύσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, έξι κράτη-μέλη είχαν δεχθεί να φιλοξενήσουν στρατηγικά αποθέματα ιατρικών προμηθειών που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ. Γίνονται επίσης σοβαρές σκέψεις για μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην ευρωπαϊκή πολιτική υγείας προκειμένου να αυξηθεί η ετοιμότητα για την επόμενη κρίση δημόσιας υγείας -τόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το μέτωπο.

  Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί τώρα να αρχίσουν να κατατάσσουν την πολιτική υγείας πιο ψηλά στον κατάλογο των ανησυχιών τους, όπως έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια με την κλιματική πολιτική. Σε συνδυασμό με τις ευρείες διαμαρτυρίες ανά την ήπειρο από το 2018, η κλιματική αλλαγή επίσης σκαρφάλωσε από την δέκατη στην τρίτη θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων. Με λίγη πρόσφατη εμπειρία σε πανδημίες να οδηγεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα, μια κοινή πολιτική για την υγεία μπορεί να έχει λάβει κάποια υποστήριξη αλλά μέχρι πρόσφατα φαινόταν πάρα πολύ νεφελώδης για να ανησυχεί. Και εάν οι Ευρωπαίοι πέτυχαν να συγκρατήσουν την πανδημία μετά από το α΄ κύμα, η προσοχή θα μπορούσε να είχε στραφεί αλλού. Αλλά καθώς οι αριθμοί αυξάνονται σε όλη την ήπειρο, οι φωνές για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα αυξηθούν ξανά.

  Οι αρχικές ενδείξεις υπόσχονται ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει τα λάθη και τις εθνικές παρορμήσεις που στιγμάτισαν την απάντηση της στο πρώτο κύμα. Τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει ρυθμίσεις για μεταφορές ασθενών, και ήδη λαμβάνουν χώρα κάποιες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα καταφύγουν ξανά σε κλείσιμο των συνόρων.

  Με τη λειτουργία των έκτακτων μηχανισμών, τα ιατρικά αποθέματα της Ευρώπης είναι τώρα μεγαλύτερα από ό,τι ήταν την άνοιξη. Και καθώς οι κλινικοί ιατροί απέκτησαν εμπειρία στην καταπολέμηση του ιού τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι ασθενείς θα επιβιώσουν από τη μόλυνση, αρκεί τα νοσοκομεία να μην κατακλυστούν από όλο και περισσότερους ασθενείς.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορονοϊός και το ερώτημα του πώς να ξεπεράσετε καλύτερα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα είναι μπροστά στην ατζέντα της Λισσαβόνας, καθώς και σε αυτή της Κομισιόν και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παραμένουν σημαντικά εμπόδια για τους Ευρωπαίους, όπως η επίτευξη τελικής συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης. Αλλά η ικανότητα τους να δείχνουν αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης, τώρα έχει αποδειχθεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/tracking-european-solidarity-during-covid-19-lessons-from-the-first-wave/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ