Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 09:08

  Πώς είδε το Βερολίνο την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ

  Πώς είδε το Βερολίνο την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jana Puglierin

  Το Βερολίνο ανέπνευσε με ανακούφιση στο άκουσμα της είδησης ότι ο Joe Biden είχε κερδίσει τον αγώνα για τον Λευκό Οίκο. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ επιδεινώθηκαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

  Από το Βερολίνο, φαινόταν σαν η Γερμανία να ήταν ο λιγότερο αγαπημένος σύμμαχος των ΗΠΑ για τον Trump. Το πιο ανησυχητικό ήταν η προσπάθειά του να υπονομεύσει ττους διεθνείς οργανισμούς που η Γερμανία θεωεεί ως άξονα της παγκόσμιας διπλωματίας, από τον ΟΗΕ μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ακόμη και την ίδια την ΕΕ.

  Οι Γερμανοί φορείς χάραξης πολιτικής κοιτάζουν τώρα το μέλλον με νέα ελπίδα. Πατώντας πάνω στις καλές σχέσεις που είχαν σφυρηλατηθεί με τα στελέχη εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών στη διάρκεια των θητειών του Obama, οι Γερμανοί ελπίζουν ότι για άλλη μία φορά θα γίνουν περιζήτητος εταίρος. 

  Έχουν παρατηρήσει με ικανοποίηση ότι ο Biden θέλει να επιστρέψει στην πολυμέρεια και να δει τον εαυτό του ως έναν σύμμαχο στην επίτευξη προόδου σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του διεθνούς κλίματος, ο έλεγχος της παγκόσμιας πανδημίας, οι σχέσεις με το Ιράν και η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ.

  Ενώ υπάρχει μεγάλη επιθυμία για επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες της διατλαντικής συνεργασίας, οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων δίνουν έμφαση ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο "φυσιολογικό”. Η Γερμανία συγκεκριμένα, θα αναμένεται να συμβάλει περισσότερο στην ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια. Οι Γερμανοί επίσης θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τος απέναντι στην Κίνα προκειμένου να βρουν μια κοινή προσέγγιση με την κυβέρνηση Biden. 

  Η πίεση στη Γερμανία για το Nord Stream 2, τις αμυντικές δαπάνες και το εμπορικό πλεόνασμα, θα παραμείνουν. Αλλά το Βερολίνο ελπίζει σε περισσότερη κατανόοηση των γερμανικών ευαισθησιών και συνεταιρικές λύσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/views-from-the-capitals-what-bidens-victory-means-for-europe/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ