Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 09:27

  Γιατί τα βορειοαφρικανικά κράτη κοιτάζουν προς το νότο

  Γιατί τα βορειοαφρικανικά κράτη κοιτάζουν προς το νότο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Anthony Dworkin

  Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, όλο και περισσότερο στρέφουν την προσοχή τους στην Υποσαχάρια Αφρική.

  Το Μαρόκο προωθεί μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για να αυξήσει την επιρροή της και να κερδίσει υποστήριξη αναφορικά με τη Δυτική Σαχάρα.

  Η Αλγερία μπορεί να δείχνει νέα ευελιξία στην απάντηση της απέναντι στις απειλές προς την ασφάλεια της στο Νότο.

  Η Τυνησία αρχίζει να αναζητά νέες οικονομικές ευκαιρίες στην Αφρική. Η Αίγυπτος απαντά σε μια σειρά στρατηγικών ανησυχιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα νερά του Νείλου.

  Το Μαρόκο, η Αλγερία και Τυνησία ασχολούνται επίσης με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, με μετανάστες που αναζητούν εργασία στα εδάφη τους ή περνούν από αυτά για να φτάσουν στη Ευρώπη.

  Αυτή η στροφή της Βόρειας Αφρικής στην υποσαχάρια Αφρική προσφέρει ευκαιρίες για ευρωπαϊκή συνεργασία. Αλλά η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαίτερες ατζέντες των χωρών της Βόρειας Αφρικής και τις επιφυλάξεις που προκαλούν οι πρωτοβουλίες τους σε ορισμένες χώρες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/a_return_to_africa_why_north_african_states_are_looking_south

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ