Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 10:09

  Πώς απειλείται η μετάβαση του Σουδάν στη συνταγματική διακυβέρνηση

  Πώς απειλείται η μετάβαση του Σουδάν στη συνταγματική διακυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jean-Baptiste Gallopin

  Η μετάβαση του Σουδάν στη συνταγματική διακυβέρνηση αποτυγχάνει: η μεταρρύθμιση των πολιτικών θεσμών δεν έχει ξεκινήσει, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εντεινόμενη οικονομική κρίση, μια δραματική κάμψη των συνθηκών διαβίωσης, και μια έξαρση της τοπικής βίας.

  Η πολιτική πτέρυγα του κράτους του Σουδάν είναι χρεοκοπημένη αλλά απρόθυμη να αντιμετωπίσει τους πανίσχυρους στρατηγούς, οι οποίοι ελέγχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο επιχειρήσεων και κρατούν την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών σε μηχανική υποστήριξη για να κερδίσουν πολιτική εξουσία.

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία φαίνεται να τοποθετούν έναν παραστρατιωτικό ηγέτη γνωστό ως Hemedti ως τον επόμενο ηγέτη του Σουδάν, αλλά ο στρατός είναι ιδιαίτερα εχθρικός απέναντί του.

  Οι δυτικές χώρες και τα διεθνή θεσμικά όργανα έχουν απογοητεύσει την πολιτική πτέρυγα της κυβέρνησης: απέτυχαν να παράσχουν την οικονομική και πολιτική στήριξη που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό Abdalla Hamdok να κρατήσει σθεναρή στάση έναντι των στρατηγών.

  Η μετάβαση θα πετύχει μόνο εάν η κυβέρνηση σταθεροποιήσει την οικονομία και οι πολίτες εργαστούν σκληρά για να πάρουν την ισορροπία δυνάμεων μακριά από το στρατό και προς εκείνους.

  Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σχέση τους με τον Hamdok, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία για να καθιερώσουν πολιτικό έλεγχο των δικτύων επιχειρήσεων των στρατηγών.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/bad_company_how_dark_money_threatens_sudans_transition

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ