Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 13:47

  Η Ευρώπη πρέπει να τραβήξει νέες "κόκκινες γραμμές" για το Χονγκ Κονγκ

  Η Ευρώπη πρέπει να τραβήξει νέες "κόκκινες γραμμές" για το Χονγκ Κονγκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Janka Oertel

  Ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για παράκαμψη του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ και την επιβολή ενός εθνικού νόμου για την ασφάλεια στην Ειδική Διοικητική Περιοχή, το Πεκίνο όχι μόνο έλαβε μια καθοριστική στάση έναντι των δημοκρατικών διαδικασιών και των αστικών ελευθεριών, αλλά επίσης δήλωσε στον κόσμο ότι πιστεύει πως οι διεθνείς νομικές υποχρεώσεις είναι προαιρετικές. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν σκόπιμη και ήρθε την στιγμή που έπρεπε. Και το Πεκίνο φαίνεται να κρίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες αξίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη.

  Η κατάσταση των Χονγκ Κονγκ ήταν πάντα μια σημαντική ενόχληση για το Κομμουνιστικό Κόμμα, για χρόνια. Οι επίμονες διαδηλώσεις από εκατομμύρια κατοίκους της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής (KHSAE) έναντι των παραβιάσεων εγγυημένων ελευθεριών, αποτελούν πρόκληση για τις κεντρικές αρχές και έχουν προσελκύσει ανεπιθύμητη διεθνή προσοχή για χρόνια. Η ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν μπορεί από μόνη της να επιτρέψει να φανεί αδύναμη υπό το πρίσμα λαϊκής πίεσης. Για αυτό αποφάσισε να δράσει.

  Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, στο οιονεί κοινοβούλιο της Κίνας. Στόχος του είναι να "αποτρέψει, να σταματήσει και να τιμωρήσει οποιαδήποτε πράξη λάβει χώρα εντός της HKSAR για να διχάσει τη χώρα, να ανατρέψει την κρατική εξουσία, να οργανώσει και να διεξάγει τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες συμπεριφορές που βάζουν σοβαρά σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, καθώς και τις δραστηριότητες των διεθνών-εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στα εσωτερικά" του Χονγκ Κονγκ.

  Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο νέος κανονισμός θα έχει εφαρμογή μόνο σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων –εκείνοι που υποκινούν βία και ζητούν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ελκυστικότητα του Χονγκ Κονγκ ως επιχειρηματική τοποθεσία, επισημαίνουν. Αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανό να είναι πολύ διαφορετική.

  Η επιβολή αυτού του νόμου σημαίνει ότι δημιουργείται η διαρθρωτική βάση για τις εθνικές αρχές να αναλάβουν πρωτοφανή έλεγχο και εποπτεία στο Χονγκ Κονγκ. Ουσιαστικά θα εξαλείψει τα εγγυημένα δικαιώματα και ελευθερίες για περισσότερους από 7 εκατ. πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

  Το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο υποχρεώνει μέσω ενός νόμου που θα πρέπει νομικά να "περάσει" από τις νομοθετικές διαδικασίες του ίδιου του Χονγκ Κονγκ, καθιστά την πλήρη ανατροπή της απόφασης σχεδόν αδύνατη. Το 2019, ένας νόμος για την έκδοση στην ενδοχώρα, οδήγησε εκατομμύρια στους δρόμους, και προτάθηκε από τις ίδιες τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες υποχρεώθηκαν τελικά να το αποσύρουν τελείως. Μια παρόμοια διαδικασία είναι δύσκολο να τη φανταστούμε τώρα, ακόμη και με μαζική διεθνή υποστήριξη για τους διαδηλωτές. Το Πεκίνο έχει αυξήσει το ρίσκο και φαίνεται να περιμένει από τη Δύση να μπλοφάρει.

  Τόσο οι διεθνείς όσο και οι κινεζικές επιχειρήσεις, έχουν εδώ και καιρό επωφεληθεί από το πλαίσιο του "μια χώρα, δύο συστήματα”. Έχει επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται έξω από την άμεση πρόσβαση του αυστηρού απολυταρχικού ελέγχου του Πεκίνου σε ανθρώπους και κεφάλαια στην ενδοχώρα. Για δεκαετίες το Χονγκ Κονγκ έχει απολαύσει ειδικά προνόμια στο διεθνές εμπόριο, και ως εκ τούτου ήταν ένα από τα πιο ζωντανά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ασίας.

  Η αλλαγή του status quo από το Πεκίνο πιθανότατα θα προκαλέσει την απάντηση των ΗΠΑ με τη μορφή κυρώσεων έναντι της Κίνας ή την ακύρωση των ειδικών οικονομικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ. Η προσπάθεια να μετατραπεί το Χονγκ Κονγκ απλώς σε άλλη μία κινεζική πόλη, αναμφίβολα πλήττει τις κινεζικές επιχειρήσεις και ελίτ, αλλά πιθανότατα θα πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο, καθώς εδώ και καιρό εξαρτώνται από τις εξαιρετικές επιχειρηματικές συνθήκες του Χονγκ Κονγκ ως μια πολύτιμη πύλη στην κινεζική αγορά.

  Ενν μέσω της πανδημίας για τον κορονοϊό και των αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, η πίεση στο Χονγκ κονγκ ήταν προβλέψιμη αλλά και κάπως απροσδόκητη. Η κινεζική κυβέρνηση πιθανότατα έχει κρίνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να ολοκληρωθούν κάποιες ημιτελείς δραστηριότητες. Η Κίνα εντείνει τις περιπολίες της και δημιουργεί νέες διοικητικές δομές στη Θάλασσα της Νότιας κίνας. Έχει αυξήσει τη στροφή προς την τΤαϊβάν. Και οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρεται να έχουν εισέλθει σε ινδικό έδαφος κατά μήκος των συνόρων της Κίνας με την Ινδία, όπου οι διαφωνίες και οι περιορισμένες αψιμαχίες, τελευταία λαμβάνουν χώρα σε πιο τακτική βάση. Ενώ ο κορονοϊός έχει ουσιαστικά πατήσει το pause στην παγκόσμια οικονομία, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Κίνας έχουν πετύχει άμεσα την αποκατάσταση της "εδαφικής ακεραιότητας” και κυριαρχίας στην Ασία. Για την Ευρώπη, αυτό έρχεται την χειρότερη δυνατή στιγμή.

  Η ευρωπαϊκή απάντηση μέχρι στιγμής ήταν δειλή. Τα τελευταία χρόνια τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέχουν γενικώς από το να τραβήξουν κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στην Κίνα: ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε στρατόπεδα "επανεκπαίδευσης” στο Σινγιανγκ, διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μαζική επέκταση του στρατού, εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιρροής στην Ταϊβάν και αλλού -κανένα από αυτά δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς τις επιχειρηματικές σχέσεις Ευρώπης-Κίνας. Το τελευταίο βήμα της κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι game-changer, αλλά η ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη θα παραμείνει σχετικά άδεια εάν τα κράτη-μέλη δεν είναι πρόθυμα να ρισκάρουν την ευρύτερη σχέση τους με την Κίνα.

  Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική αναταραχή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για τους Ευρωπαίους να προβληματιστούν για την πλήρη έκταση των αλλαγών που διέρχεται το γεωπολιτικό πεδίο. Ο ολοένα και πιο αυξημένος διεκδικητικός ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος φέρνει το ερώτημα του εάν η Κίνα θα τηρήσει τους κανόνες στο μέλλον.

  Περισσότεροι από 200 βουλευτές, από διάφορα κόμματα, από τη βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη, σε κοινή επιστολή τους κάνουν λόγο για παραβίαση των διεθνών νομικών δεσμεύσεων της Κίνας αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ. Αυτή η σπάνια επίδειξη δημοκρατικής ενότητας είναι ένα θετικό παράδειγμα αντίδρασης στην απολυταρχική υπέρβαση. Το Πεκίνο γνωρίζει ότι η τωρινή του προσέγγιση θα έρθει με κόστος. Αλλά η Ευρώπη μπορεί να δράσει από κοινού με αντίστοιχους εταίρους για να αυξήσει τουλάχιστον το τίμημα -για να μετριάσει κάποιες από τις επιπτώσεις για τους ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ και για να αποτρέψει μελλοντική επιθετικότητα. Εξάλλου, το να τεθούν κόκκινες γραμμές θα βοηθούσε τελικά.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_europe_china_and_hong_kong_why_new_red_lines_will_be_worth_the_c

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ