Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 12:23

  Νέα "Γάζα": Η πολιτική της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία

  Νέα "Γάζα": Η πολιτική της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Asli Aydintasbas

  Η Τουρκία ελέγχει τώρα ένα μεγάλο τμήμα της συριακής επικράτειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της, στα οποία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατ. ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Σουνίτες Άραβες.

  Οι προκλήσεις για τη Τουρκία εκεί περιλαμβάνουν μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης με τη Ρωσία, το τεράστιο οικονομικό κόστος, την παρουσία ριζοσπαστικών ισλαμιστικών φατριών, και την απουσία ενός modus vivendi με τους Κούρδους.

  Η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του να γίνει η περιοχή μια νέα "Γάζα”-να κάνει δηλαδή την εμφάνιση της μια στρατιωτικά ελεγχόμενη περιοχή που διαρκώς πλήττεται από τη φτώχεια και την αστάθεια.

  Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να βρουν τρόπους να συνεργαστούν με την Τουρκία για να στηρίξουν την σταθεροποίηση σε μέρη της ασφαλούς ζώνης, χωρίς να παραβιάζονται τα συμφέροντα και οι βασικές αρχές τους.

  Θα πρέπει να διαχωρίσει τη ζώνη ασπίδας του Ευφράτη για τις εργασίες σταθεροποίησης, με την προϋπόθεση ότι οι άλλες περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Κούρδους, είναι πολιτικά ευαίσθητες τόσο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και για τους ψηφοφόρους.

  Η Ευρώπη θα πρέπει να στοχεύσει να πετύχει μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία: ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια ανοικοδόμησης της ασφαλούς ζώνης, η χώρα θα άρει το βέτο για τη σταθεροποίηση των ελεγχόμενων από τους Κούρδους περιοχών, θα επιτρέψει το εμπόριο μεταξύ αυτών των ζωνών, ή θα συμφωνήσει στην συμμετοχή των Κούρδων στην πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ για τη Συρία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/a_new_gaza_turkeys_border_policy_in_northern_syria

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ