Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 13:45

  Καθοριστική στιγμή για τη συνοχή του ευρωπαϊκού project η κρίση του κορονοϊού

  Καθοριστική στιγμή για τη συνοχή του ευρωπαϊκού project η κρίση του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Jana Puglierin, Arturo Varvelli, Jonathan Hackenbroich, Tara Varma

  Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει την κρίση σαν μια καθοριστική στιγμή για την ΕΕ. Υπάρχουν σημαντικοί διχασμοί μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς να χειριστούν την κρίση του κορονοϊού και εάν θα αμοιβαιοποιήσουν το χρέος στην ευρωζώνη. Για αυτό η Γαλλία ενώθηκε με οκτώ άλλες χώρες -Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Σλοβενία- και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να ασκήσουν πιέσεις για την έκδοση κορονοομολόγων.

  Αλλά η πρόταση έχει βρει έντονη αντίθεση από τη Γερμανία και άλλες συντηρητικές δημοσιονομικά ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες ακόμη και ο όρος "κορονοομόλογα” είναι τοξικός. Ως αποτέλεσμα, το Παρίσι προτείνει τώρα έναν τρίτο τρόπο: ένα fund που να διαρκεί 5-10 χρόνια και το οποίο θα επιτρέπει στην ΕΕ να εκδόσει κοινό ομόλογο και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση (όπως δημοσίευσαν οι FT). Για να πληρώσουν για το ομόλογο, τοο Παρίσι προτείνει ένα "φόρο αλληλεγγύης” ή τη χρήση άλλων μορφών φορολογικών εσόδων σε όλη την ΕΕ, τα οποία επί του παρόντος πηγαίνουν απευθείας στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

  Οι Γάλλοι ηγέτες έχουν προσπαθήσει να υπενθυμίσουν τις οδυνηρές μνήμες της κρίσης 2008-2012 για να προκαλέσουν μια μετατόπιση στη θέση των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών. Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης του ευρώ, η Γαλλία -μαζί με την Ιταλία- ζήτησαν ευρωομόολογα, ενώ η Γερμανία αντιστάθηκε σθεναρά στην ιδέα, καλώντας τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν σε τάξη τα οικονομικά τους. Αυτή τη φορά είνναι διαφορετικά, σύμφωνα με το Παρίσι, στο ότι δεν υφίσταται πλέον το επιχείρημα του ηθικού κινδύνου για τη δημοσιονομική υπευθυνότητα: οι άνθρωποι πεθαίνουν σε όλη την ήπειρο και ο ιός εξαπλώνεται παντού. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η γερμανική άρνηση να προχωρήσουμε με τα κορονοομόλογα έχει προκαλέσει τέτοια οργή σε Ιταλία και Ισπανία. Η Merkel έχει εκφράσει την προτίμησή της να γίνει χρήση του ESM, αλλά η Μαδρίτη και η Ρώμη παραμένουν αντίθετες σε αυτό, καθώς τέτοια δάνεια συνήθως έρχονται με όρους, όπως διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το Παρίσι τώρα τοποθετείται ως διαμεσολαβητής σε αυτή τη διαφωνία.

  Ο πρόεδρος Emmanuel Macron προωθεί την επανέναρξη του ευρωπαϊκού project στα τελευταία τρία χρόνια. Είναι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί μέσω ενεργειών αλληλεγγύης και να πάνε πιο μακριά από τον ιστορικό διχασμό βορρά-νότου στα οικονομικά -ιδιαίτερα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά- ζητήματα. Το νέο εδώ είναι ότι οι πρόσφατες κινήσεις τους φαίνεται να έχουν τη στήριξη της γαλλικής κοινής γνώμης. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα δείχνει ότι ένα συντριπτικό 84% των ερωτηθέντων, θέλει η ΕΕ να μεταφέρει τις αλυσίδες εφοδιασμού της από την Ασία στην Ευρώπη, και ότι το 70% πιστεύει πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να αποκτήσει νέα ώθηση για να δημιουργηθεί μια αληθινή ευρωπαϊκή δύναμη.

  Υπό αυτή την έννοια, η κρίση του κορονοϊού θα είναι μια καθοριστική στιγμή για την ΕΕ: οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού project και της ευρωζώνης, αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ εκείνων που θέλουν να δράσουν αποφασιστικά και εκείνων που φοβούνται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις των φιλόδοξων μέτρων όπως τα κορονομολογα. Αυτές οι συζητήσεις είναι κρίσιμες στο ότι επιδεικνύουν το δημοκρατικό ιδεώδες το οποίο αντιπροσωπεύει η ΕΕ. Όμως όσο περισσότερο διαρκούν, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θέτουν για την αλληλεγγύη την οποία πρέπει να επιδείξει η ΕΕ αυτή τη στιγμή.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_how_the_row_over_coronabonds_is_tearing_europe

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ