Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 11:55

  Ο κορονοϊός φέρνει και άλλες προκλήσεις για την Ουκρανία

  Ο κορονοϊός φέρνει και άλλες προκλήσεις για την Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Andrew Wilson

  Μέχρι την 1η Απριλίου, υπήρχαν 669 κρούσματα κορονοϊού στην Ουκρανία -τα περισσότερα στο Κίεβο αλλά και με ένα hot spot στη δυτική συνοριακή περιοχή του Chernivtsi. Υπήρξαν 17 επιβεβαιωμένοι θάνατοι εκεί από τον ιό.

  Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάρτιο, η απάντηση των ουκρανικών αρχών ήταν γρήγορη και ισχυρή. Στις 12-13 Μαρτίου, έκλεισαν τα περισσότερα σύνορα. Οι αρχές επίσης έκλεισαν σχολεία και απαγόρευσαν τις μεγάλες συναθροίσεις, αν και για τρεις μόνο εβδομάδες.

  Και επέβαλαν δρακόντεια μέτρα στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του μετρό στο Κίεβο, μια απαγόρευση των ταξιδιών εντός πόλης και μια απαίτηση ότι όσοι ταξιδεύουν με λεωφορεία, τραμ και τα γνωστά mini-buses (marshrutkas) της περιοχής, θα έχουν μια άδεια και μια μάσκα προσώπου.

  Οι κινήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι, εξαιτίας των φτωχών υποδομών της χώρας, οι Ουκρανοί στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες συγκοινωνίες. Στις 25 Μαρτίου οι αρχές μετέτρεψαν τους περιορισμούς στις περιφέρειες, ως μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία διαρκεί ένα μήνα.

  Υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα μπροστά μας. Εκατομμύρια Ουκρανοί δουλεύουν στο εξωτερικό, και είναι μεταξύ των πρώτων που θα απολυθούν. Οι μετανάστες εργαζόμενοι που επιστρέφουν θα μπορούσαν να φέρουν τον κορονοϊό μαζί τους.

  Και η οικονομία θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τη μείωση των εμβασμάτων, τα οποία πριν από την κρίση ανερχόταν σε 1 δισ. δολάρια ανά μήνα. Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας έχει ελάχιστους πόρους σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε τεστ, αναπνευστήρες και άλλο εξοπλισμό, αλλά κάποια τμήματα της σοβιετικής κληρονομιάς -όπως μεγάλα νοσοκομεία και μεγάλους αριθμούς κλινών- ίσως είναι επωφελή. 

  Ο κορονοϊός έχει ακόμη και άλλες προκλήσεις. Η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την άμεση και έμμεση επίδραση της κρίσης ως μέρος του αιτήματος της για περισσότερα κεφάλαια από το Δ.Ν.Τ. Ένα δάνειο 5,5 δισ. δολαρίων έχει ήδη αυξηθεί στα 8 δισ. δολάρια, με τα περισσότερα από τα κεφάλαια να έχουν προκαταβληθεί για δημοσιονομική στήριξη.

  Χωρίς την κρίση του κορονοϊού, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είχαν διαρκέσει καθώς οι ουκρανοί ολιγάρχες θα αντιστεκόταν στους όρους του ΔΝΤ. αντιθέτως, η μεγαλύτερη εταιρεία holding της Ουκρανίας, η DTEK, δεν έχει καταβάλλει κάποιους τόκους. Και στις 30 Μαρτίου, το κοινοβούλιο υποχρεώθηκε να διεξάγει μια ειδική συνεδρίαση για να περάσει κάποια βασικά νομοσχέδια για τις τράπεζες και τη γη. Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αποδειχθεί ότι ήταν αισιόδοξη στις προβλέψεις της για μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το 2020.

  Ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις παρέχουν κάλυψη στην κυβέρνηση να περιορίσει πιθανές διαδηλώσεις αναφορικά με τις αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις στην ειρηνευτική διαδικασία Ουκρανίας-Ρωσίας, ιδιαίτερα με την απόφαση του Κιέβου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις αρχές των αποσχισθεισών περιοχών των Δημοκρατιών του Ντονεσκ και του Λουχανσκ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2014. Οι περιορισμοί καθιστούν δύσκολη την οργάνωση μιας διαμαρτυρίας στο Κιέβο ή μιας συντονισμένης εθνικής εκστρατείας. Στο μεταξύ, οι εν λόγω δημοκρατίες έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια κατά μήκος της γραμμής επαφής.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_the_coronavirus_in_eastern_europe_avoiding_another_chernobyl

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ