Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 13:30

  Γιατί η συμμετοχή στην ΕΕ εξακολουθεί να ενδιαφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια

  Γιατί η συμμετοχή στην ΕΕ εξακολουθεί να ενδιαφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Beata Huszka

  Οι χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, πρέπει να επιλύσουν τις εκκρεμείς διαφορές τους στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης. Αυτό έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλεία με την πάροδο των ετών.

  Η επίλυση διμερών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και συνοριακών διαφορών, είναι ιδιαίτερα σημαντική στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολυάριθμες.

  Το Βέτο της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2019 για τις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, έχει ήδη αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των λαών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

  Εάν εξασθενήσει η επιρροή της ΕΕ, οι εθνικιστικές ηγέτες θα διογκώσουν τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες. Το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας είναι υπό απειλή, και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης.

  Η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την δέσμευση της στα Δυτικά Βαλκάνια ενθαρρύνοντας τις χώρες εκεί να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, για να γίνουν και οι ίδιες καλύτεροι υποψήφιοι αλλά και για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/the_power_of_perspective_why_eu_membership_still_matters_in_western_balkans 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ