Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 09:01

  Αναπάντεχο πρόβλημα για τον Orban στην Ουγγαρία

  Αναπάντεχο πρόβλημα για τον Orban στην Ουγγαρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Zsuzsanna Végh

  Οι ουγγρικές δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 13 Οκτωβρίου, αποτέλεσμα το πρώτο σημαντικό πολιτικό πλήγμα εναντίον του πρωθυπουργού Viktor Orban και του κόμματός του FIdesz από το 2010 που ήρθε στην εξουσία. Η νικη του Gergely Karacsony στη Βουδαπέστη, θυμίζει αυτή του Ekrem Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα φέτος. Σε κάθε περίπτωση, ένας υποψήφιος που εκπροσωπούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης από κοινού, κέρδισε τη δημαρχία εις βάρος του ολοένα και πιο ανελεύθερου κυβερνώντος κόμματος της χώρας.

  Κερδίζοντας την πιο εξέχουσα εκλόγιμη θέση στην Ουγγαρία, η αντιπολίτευση έχει αποκτήσει νέο momentum, και έχει δημιουργήσει μια ελπίδα για τις δημοκρατικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς Orban.

  Η αντιπολίτευση επίσης είχε καλές επιδόσεις εκτός της πρωτεύουσας, ενισχύοντας τη θέση της σε κάποιες πόλεις και απροσδόκητα εκτοπίζοντας τους δημάρχους του Fidesz σε αρκετές άλλες. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής για την αντιπολίτευση. Αλλά καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2022, ο χρόνος του Orban στην εξουσία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

  Μια επιτυχημένη εκστρατεία

  Στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, το Fidesz ακολούθησε μια εκλογική στρατηγική ριζικά διαφορετική από αυτή των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Το Fidesz διεξήγε μια σε μεγάλο βαθμό αρνητική εκστρατεία εναντίον των αντιπάλων του, επιχειρώντας να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με απειλές, ότι οι δήμοι που κυβερνώνται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, είναι πιθανό να δουν περικοπές στη χρηματοδότηση.

  Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εστίασε σε μεμονωμένες εκλογικές περιφέρειες βάζοντας κοινούς υποψηφίους –συχνά σε συντονισμό με φορείς της τοπικής αστικής κοινωνίας- οι οποίοι είχαν μια ευκαιρία απέναντι στο Fidesz. Η αντιπολίτευση έκανε μια εκστρατεία σε όλη την χώρα, εν μέρει για να παρακάμψει τον έλεγχο του Fidesz στα ΜΜΕ. Η προσέγγιση αποδείχθηκε αποτελεσματική; Η αντιπολίτευση τώρα ελέγχει 10 από τις 23 πόλεις με δικαιώματα κομητείας –από 4 που είχε πριν από τις εκλογές.

  Περισσότερες ευκαιρίες και πόροι

  Πέρα από τη συμβολική τους αξία, τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν δώσει στην αντιπολίτευση μια ευκαιρία να ενισχύσει την δομική της θέση. Η εκστρατεία έχει θέσει τα θεμέλια για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να αυξήσουν την εμβέλειά τους εκτός της πρωτεύουσας.

  Σε αντίθεση με το Fidesz, αυτά τα κόμματα έχουν εδώ και καιρό πληγεί από την απουσία πόρων και παρουσίας στην περιφέρεια. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, αυτοί οι παράγοντες έχουν πλήξει τις προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διευρύνουν τη βάση τους. ωστόσο τώρα έχουν πολύ χρόνο να χτίσουν πάνω στις νέες βάσεις, πριν από τις εθνικές εκλογές.

   Νέες προκλήσεις

  Ασφαλώς μαζί με την εξουσία έρχεται η ευθύνη και ο έλεγχος. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανοί ηγέτες να κυβερνήσουν σύμφωνα με τη γραμμή των δημοκρατικών τους αρχών –ένα πολύ πιο δύσκολο έργο από το να ασκείς κριτική στους αντιπάλους για απουσία αυτών των αρχών.

  Στο πλαίσιο αυτό, και με την πρόσφατη αποκτηθείσα πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούσαν οι τοπικές κυβερνήσεις που διοικούνταν από το Fidesz, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τώρα έχουν την ευκαιρία να αποκαλύψουν και να δώσουν τέλος στις φερόμενες –ευρέως διαδεδομένες- πρακτικές διαφθοράς. Είναι σημαντικό να το κάνουν: τέτοιες πρακτικές πιθανώς επιτρέπουν στο Fidesz να διατηρήσει την οικονομική του ισχύ.

  Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο να τεθούν υψηλά standards και να οικοδομηθούν νέα πολιτικά οχυρά. Αν και γνωρίζει ότι τιμωρητικά μέτρα εναντίον δήμων που είναι στον έλεγχο της αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Orban πιθανώς θα τροφοδοτήσει συγκρούσεις με τους νέους δημάρχους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Karacsony. Το FIdesz θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να δείξει ότι είναι ανίκανοι.

  Το κυβερνών κόμμα σε σοκ

  Οι επιτυχίες της αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα και η νίκη της στη Βουδαπέστη, ήρθαν ως σοκ για την κυβέρνηση.

  Πολλοί πολιτικοί του Fidesz γρήγορα απέδωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην διαμάχη που ξέσπασε γύρω από τον δήμαρχο Gyor και το εξέχον μέλος του κόμματος Zsolt Borkai, ο οποίος φέρεται να ενεπλάκη σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο και σε μια υπόθεση διαφθοράς, λίγο πριν από τις εκλογές. Αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν την κατάρρευση της συνήθως καλά οργανωμένης καμπάνιας επικοινωνίας του Fidesz.

  Το κόμμα επίσης απέδωσε την απώλεια της Βουδαπέστης στους φιλελεύθερους ξένους, οι οποίοι δήθεν ψήφισαν στις εκλογές και έτσι βοήθησαν τον Karacsony να κερδίσει.

  Παρόλα αυτά το Fidesz παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα και διατηρεί τα προπύργιά του σε μικρές πόλεις και χωριά. Επιπλέον, οι τοπικές εκλογές δεν είχαν καμία επίδραση στην συνταγματική πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

  Ανάγκη για επανεξισορρόπηση

  Η συνταγματική πλεοψηφία έχει βοηθήσει το Fidesz να ενισχύσει τον έλεγχό της στην εξουσία, επιτρέποντας στο κόμμα συστηματικά να υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς από το 2010. Και το Fidesz μπορεί να βρει νέους τρόπους να το κάνει αυτό ως απάντηση στις δημοτικές εκλογές.

  Για παράδειγμα, μπορεί να στραφεί ξανά στον θεμελιώδη νόμο, που έχει δεχθεί εκτεταμένες αναθεωρήσεις από το 2011, που τον υιοθέτησε η Βουλή. Ακόμη και πριν από τις εκλογές, υπήρχαν φήμες ότι η επικείμενη όγδοη τροποποίηση θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα καθώς και περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας.

  Με τη διαδικασία του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ουγγαρίας να συνεχίζεται και –το πιο σημαντικό για τον Orban- η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ να είναι υπό απειλή, η ουγγρική κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει να αλλάξει πορεία.

  Η ιστορία αποδεικνύει ότι ένα σίγουρο Fidesz δεν συμβιβάζεται με τους εσωτερικούς αντιπάλους του –αλλά είναι ασαφές πώς θα αντιδράσει σε μια σημαντική αποτυχία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_an_unprecedented_setback_for_orban_hungarys_municipal_elections

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ