Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Οκτ-2019 13:29

  Ποια η στάση των μελών της ΕΕ απέναντι στο Ισραήλ

  Ποια η στάση των μελών της ΕΕ απέναντι στο Ισραήλ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Hugh Lovatt

  Ο Differentiation Tracker του ECFR προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα των ευρωπαϊκών σχέσεων με το Ισραήλ –και τον βαθμό στον οποίο αυτές συμμορφώνονται με την UNSCR 2334 και την πολιτική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση.

  Όπως δείχνει αυτό το project, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στην προώθηση μέτρων διαφοροποίησης στο επίπεδο των σχέσεων της ΕΕ, οι πρακτικές των κρατών-μελών έχουν συχνά καθυστερήσει. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένας σαφής κίνδυνος ότι τα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν άμεσα την συντήρηση και την ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών, των κατοίκων τους και των επιχειρήσεων –σε παράβαση των ευρωπαϊκών θέσεων πολιτικής και του διεθνούς δικαίου.

  Εν μέσω αποτυχίας των διεθνών προσπαθειών να περιορίσουν την πολιτική του Ισραήλ για τους οικισμούς και την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών, μιας πληρέστερης και πιο επιμελούς εφαρμογής των νομικά αναγκαίων μέτρων διαφοροποίησης, παραμένει ένα από τα λίγα αποτελεσματικά μέσα υπεράσπισης του εδαφικού αποτυπώματος για μια λύση δύο κρατών.

  Η ΕΕ έχει συνδεθεί στενά με αυτή τη διαδικασία διαφοροποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των οικισμών –βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στα Υψίπεδα του Γκολάν. Και με πολλούς τρόπους, έχει ενεργήσει ως ένα σημαντικό εμπόδιο την τελευταία δεκαετία, με πολλά ευρωπαϊκά μέτρα που προηγήθηκαν της υιοθέτησης της UNSCR 2334 και που καθορίζουν σημαντικούς δείκτες για άλλους, να ακολουθούν. Ωστόσο η δουλειά της ΕΕ κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και μένει να εφαρμόσει με συνέπεια την αρχή της διαφοροποίησης σε όλους τους τομείς των σχέσεών της με το Ισραήλ. Και υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει σε επίπεδο κρατών-μελών.

  Το εν εξελίξει project στόχο έχει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο προς τη λήψη διορθωτικών μέτρων –προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ και των διεθνών κανόνων στις σχέσεις της Ευρώπης με το Ισραήλ. Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για περισσότερη δουλειά σε επίπεδο κράτους, για να εκτιμηθεί κατά πόσο κάποιες συμφωνίες έχουν υπονομευθεί από το σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ, και αν συμβαίνει αυτό, να επεξεργαστούν τις κατάλληλες διορθώσεις. Ελπίδα είναι ότι αυτό το project μπορεί επίσης να υποστηρίξει το έργο για την προώθηση ευθυνών τρίτων, και την έννοια της διαφοροποίησης σε άλλες καταστάσεις κατοχής και προσάρτησης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/differentiation-tracker
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ