Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 10:15

  Brexit: Η Γαλλία το λιγότερο πρόθυμο μέλος της ΕΕ στο να δοθεί παράταση

  Brexit: Η Γαλλία το λιγότερο πρόθυμο μέλος της ΕΕ στο να δοθεί παράταση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Tara Varma

  Παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις του τελευταίου μήνα στη Βρετανία, η θέση της Γαλλίας δεν έχει μαλακώσει: πραγματικά, είναι το κράτος-μέλος που φαίνεται να είναι το λιγότερο πρόθυμο για να δώσει άλλη μία παράταση εάν δεν υπάρξει σαφής και ορατή εναλλακτική. Όταν ο Boris Johnson ήρθε στο Παρίσι στο τέλος Αυγούστου μετά από την επίσκεψή του στη Γερμανίδα Καγκελάριο, δεσμεύτηκε ότι θα επέστρεψε με ένα σχέδιο. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι του σχεδίου ακόμη.

  Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Gerald Darmarin, ανέφερε ξανά την τελευταία εβδομάδα ότι "η Γαλλία είναι έτοιμη για ένα άτακτο Brexit". Αλλά αποκάλυψε πόσο ανήσυχος είναι για το πόσο ανέτοιμη είναι η βρετανική πλευρά, ιδιαίτερα όταν η άμεση συνέπεια θα είναι η επαναδημιουργία συνόρου που δεν υπήρχε για χρόνια.

  Η Γαλλία έχει κάνει προετοιμασίες για αρκετούς μήνες τώρα, μέσω σειράς ασκήσεων που περιλαμβάνουν μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών σε κρίσιμα σημεία διέλευσης, όπως στη Δουνκέρκη, στο Καλαί και στις βρετανικές ακτές. Επιπλέον ο πρωθυπουργός Edouard Philippe, έχει αναθέσει σε όλους τους υπουργούς να επιμένουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο προετοιμασίας για ένα άτακτο Brexit, από τους οικονομικούς φορείς καθώς και από τους πολίτες. 

  Τα γαλλικά ΜΜΕ διέδωσαν ευρέως το σενάριο της Επιχείρησης Yellowhammer, όπου η βρετανική κυβέρνηση εντόπισε τις πιο βάναυσες συνέπειες μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ: ελλείψεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων, καθώς και προβλήματα στις μεταφορές αι στα σύνορα. Οι κινήσεις στο Κανάλι θα πληγούν σημαντικά, πιθανώς θα υποχωρήσουν κατά 40%-60%. Το Yellowhammer επίσης αναγνωρίζει τη δυνατότητα επιστροφής ενός σκληρού συνόρου με την Ιρλανδία.

  Για τη Γαλλία, ελλείψει μιας αποδεκτής αντιπρότασης από τη βρετανική πλευρά, το λιγότερο κακό σενάριο για την Ευρώπη είναι να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση –συμπεριλαμβανομένης και της μη συμφωνίας σε παράταση- αν μη τι άλλο για να ξεκινήσουν να μιλάνε σοβαρά για την μετά το Brexit εταιρική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_trick_or_treat_french_and_german_views_on_brextension
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ