Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 13:24

  Οι Γεωργιανοί και η κρίση με τον Ρώσο κομμουνιστή

  Οι Γεωργιανοί και η κρίση με τον Ρώσο κομμουνιστή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Tornike Sharashenidze

  Οι διαδηλώσεις στο δρόμο βρίσκονται τώρα στην δεύτερη εβδομάδα τους στη Γεωργία. Αυτές οι διαδηλώσεις λαϊκής οργής προκλήθηκαν από μια κρίση που επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Sergey Gavrilov, τον Ρώσο επικεφαλής της αποστολής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Ορθοδόξων Εθνών. Οι Γεωργιανοί ξέσπασαν με θυμό όταν είδαν το μέλος της Δούμα και των Ρώσων Κομμουνιστών να προεδρεύει στην έδρα του προέδρου της Βουλής τους, στη διάρκεια των διαδικασιών της εθνοσυνέλευσής τους. Η δημόσια κατακραυγή έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση: δεν επρόκειτο για μια κανονική διαμαρτυρία οργανωμένη από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ούτε καν από το κόμμα του πρώην προέδρου Mikhel Saakashvili, ο οποίος έχει ακόμη πολλούς εχθρούς στη Γεωργία για να απειλήσει όσους βρίσκονται στην εξουσία. Αντιθέτως, επρόκειτο για μια διαμαρτυρία νεότερων ανθρώπων και της αστικής κοινωνίας, της γενιάς του πολέμου του 2008 που κουράστηκε από μια κυβέρνηση για την οποία πιστεύουν ότι έχει αποτύχει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

  Οι διαμαρτυρίες μπορεί να συνεχίζονται αλλά έχουν ήδη οδηγήσει σε αρκετές παραχωρήσεις. Η πιο σημαντική μεταξύ αυτών είναι η υπόσχεση της κυβέρνησης να διεξάγει κοινοβουλευτικές εκλογές το 2020 χρησιμοποιώντας ένα πλήρως αναλογικό σύστημα. Αλλά ένας από τους λόγους που αυτές οι παραχωρήσεις δεν έχουν δώσει τέλος στις διαδηλώσεις, είναι η αρχική αντίδραση της κυβέρνησης: όταν η αρχική συγνώμη έγινε δεκτή με αδιαφορία, οι αρχές αντέδρασαν βίαια σε μια διαδήλωση, χτυπώντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Από τις 9 Απριλίου 1989, όταν ο σοβιετικός στρατός σκότωσε 19 ανθρώπους διαλύοντας μια ειρηνική συγκέντρωση στην Τιφλίδα, οι Γεωργιανοί είναι πολύ ευαίσθητοι με τη χρήση βίας απέναντι στους πολίτες. Ως απάντηση στη βιαιότητα που συνάντησαν σε αυτή την περίσταση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στη Βουλή. Η παραίτηση του προέδρου της Βουλής, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ότι προσκάλεσε τον Gavrilov, επίσης δεν έκανε καμία διαφορά. Οι άνθρωποι απαιτούν ακόμη την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

  Η Ρωσία δεν ήταν λιγότερο σοκαρισμένη από τις εξελίξεις, καθώς τα συνθήματα των διαδηλωτών και τα τραγούδια, είχαν στόχο την ίδια και συγκεκριμένα τον Vladimir Putin. Τα ρωσικά ΜΜΕ αμέσως άρχισαν να ψάχνουν για "δυτικά κόλπα” και για "αμερικανικό δάκτυλο” πίσω από τις διαμαρτυρίες. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρεσβευτή στην Τιφλίδα από τον Μάρτιο του 2018. Η Ευρώπη -ως ένα άλλο τμήμα της "Δύσης”- έχει μέχρι στιγμής ξεφύγει από τον στόχο των ρωσικών ΜΜΕ: η ΕΕ είναι αρκετά ευχαριστημένη με το τωρινό καθεστώς στη Γεωργία, και με την πολιτική της Τιφλίδας απέναντι στη Ρωσία ιδιαιτέρως, δεδομένου του στόχου της για ομαλοποίηση. Πραγματικά, η αντίδραση της ΕΕ στις διαμαρτυρίες ήταν υποτονική, και δεν πήγε πιο μακριά από την έκδοση χλιαρών δηλώσεων, και αυτές μόνο στο επίπεδο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Γεωργία, και μέσω λίγων πρεσβειών κρατών-μελών της ΕΕ. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ πήραν μια πιο ξεκάθαρη στάση και ζήτησαν διάλογο και αυτοσυγκράτηση από τις αρχές.

  Η Μόσχα θα μπορούσε να είχε επιλέξει να αγνοήσει τις εξελίξεις και να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι διαδηλώσεις και τα συνθήματα εναντίον του Putin. Αντί αυτού, έχει επιβάλλει ταξιδιωτική απαγόρευση η οποία θα πλήξει τον γεωργιανό τουρισμό. Και σε ένα σημείο, ο Putin έθεσε τα ρωσικά στρατεύματα σε κατάσταση επιφυλακής. Οι ρωσικές πηγές των ΜΜΕ συνεχίζουν να κατηγορούν τους Γεωργιανούς ως "ρωσοφοβικούς” κι έχουν αποκαλέσει τους διαδηλωτές "φασίστες”. Αλλά ο νέος πόλεμος πληροφοριών ίσως να μην πετύχει αυτή τη φορά. Με την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων, εκατομμύρια Ρώσοι έχουν ταξιδέψει στη Γεωργία τελευταίως, και ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να την χαρακτηρίσουν ως ένα επικίνδυνο μέρος για να επισκεφθεί κανείς. Ακόμη και στη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι Ρώσοι τουρίστες εμφανίστηκαν να περπατούν χωρίς προβλήματα στο κέντρο της Τιφλίδας. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων παραμένουν ισχυρές και ασφαλώς, οι τουρίστες ωφελούν την οικονομία.

  Κατά μία έννοια, η "κρίση Gavrilov” ίσως να έχει ωφελήσει την γεωργιανή δημοκρατία, η οποία δυσκολεύεται υπό την ηγεσία του Γεωργιανού Ονείρου, του κυβερνώντος κόμματος. Η Δύση και η ΕΕ ιδιαιτέρως, θα πρέπει να βοηθήσουν την Γεωργία καθώς φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση εκδημοκρατισμού, όπως με την παροχή εκπαίδευσης σε πολιτικά κόμματα, για την ενίσχυση της αστικής κοινωνίας. Η ΕΕ μπορεί επίσης να βοηθήσει ενεργά τις γεωργιανές επιχειρήσεις βοηθώντας τις να υιοθετήσουν τα πρότυπα που απαιτούνται για να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Παρά το ότι απολαμβάνουν τα προνόμια της Βαθιάς και Περιληπτικών Περιοχών Ελεύθερου Εμπορίου, οι γεωργιανές εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν σημειώσει μικρή μόνο άνοδο. Ο κόσμος είναι ένα αποστασιοποιημένο μέρος τώρα -αν μη τι άλλο από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά όπως στην Μολδαβία, στην Αρμενία και στην Ουκρανία, η δημοκρατία στην Γεωργία θα επωφεληθεί επίσης από την υποστήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και από τους πιο κοντινούς γείτονές τους στην Ευρώπη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/article/commentary_too_normal_georgia_democracy_and_the_gavrilov_crisis
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων