Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 15:08

  Απογοήτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ευρωεκλογές

  Απογοήτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το βασικό συμπέρασμα από τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις εκλογές της ΕΕ είναι πως η χώρα είναι περισσότερο διχασμένη από ποτέ, και είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί το Brexit τα δύο μεγάλα κόμματα.

  Το Εργατικό Κόμμα ήρθε τρίτο, συγκεντρώνοντας μόλις το 14% των ψήφων και το κυβερνητικό Συντηρητικό Κόμμα ήρθε στην πέμπτη θέση, συγκεντρώνοντας μόλις το 9%. Τα κόμματα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και της εξόδου από αυτή, συγκέντρωσαν περίπου τις μισές ψήφους το κάθε ένα, και οι πλειοψηφίες μπορεί να βρεθούν κατά ενός σκληρού Brexit, κατά της τωρινής συμφωνίας και προφανώς υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

  Αν και η προσοχή του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περισσότερο στη διαμάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος παρά στις ίδιες τις ευρωεκλογές. Θεωρητικά αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμία επίδραση στη φύση του brexit, και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μπερδεμένο σχετικά με το εάν και γιατί η χώρα συμμετέχει, μέχρι την τελευταία στιγμή. Εξακολουθούσε να υπάρχει μια μικρή αύξηση στον δείκτη συμμετοχής σε σχέση με τα επίπεδα του 2014.

  Οι άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν το Πράσινο Κόμμα με 11% -μια απόδειξη μεταξύ άλλων για την πρόσφατη επίσκεψη της Greta Thunberg στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από την επίσκεψή της, οι δημοσκοπήσεις μας που διεξήχθησαν από το YouGov, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαπιστώνει πως η κλιματική αλλαγή ήταν η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Άλλη μία εξέλιξη ήταν μια μεγάλη αύξηση της στήριξης για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες οι οποίοι έλαβαν 19% και ήρθαν στην δεύτερη θέση, πίσω μόνο από το Κόμμα του Brexit, με 32%.

  Τι θα σημαίνουν όλα αυτά για την ΕΕ; Αυτή τη στιγμή μια αριστερή συμμαχία φαίνεται ότι θα έχει πιθανότατα την πλειοψηφία στη νέα βουλή, που θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, το GUE, το ALDE και τους Πρασίνους. Αλλά είναι σημαντικές οι επιδόσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Στην ακροδεξιά, μπορούμε να περιμένουμε από το Κόμμα Brexit, τους σαφείς ηγέτες σε αυτές τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένα μεγάφωνο στραμμένο περισσότερο προς το Λονδίνο παρά προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά επίσης για να υποστηρίξουν οποιεσδήποτε τακτικές από τη νέα συμμαχία του Salvini ή ένα ECR αυξημένο στον ευρωσκεπτικισμό του (εάν για παράδειγμα συμμετάσχουν στην ομάδα το Fidezs και το PiS).

  Αλλά δεδομένης της -θεωρητικά- περιορισμένης διάρκειας ζωής των έξι μηνών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τους Βρετανούς Ευρωβουλευτές να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο οποιουδήποτε είδους στην επόμενη εποχή της ΕΕ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_european_elections
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ