Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2019 14:08

  Ισπανία και εκλογές: Επιστροφή του Borrell

  Ισπανία και εκλογές: Επιστροφή του Borrell
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεγάλη είδηση στην Ισπανία είναι ο θρίαμβος των Ισπανών Σοσιαλιστών υπό τον Josep Borrell. Με το 32,8% των ψήφων, και 20 έδρες εξασφαλισμένες, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, μπροστά από το γερμανικό SPD.

  Η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες θα αποτελείται από 19 νεοεκλεγέντες Ιταλούς Σοσιαλιστές, κάτι που θα "τεστάρει” την ομάδα, αναπροσαρμόζοντας τους Σοσιαλδημοκράτες και στρέφοντάς τους σε θέματα τα οποία είναι αγαπητά στο Νότο, όπως η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, περισσότερες πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής και προοδευτικές πολιτικές για τη μετανάστευση.

  Η ισχυρή εντολή του Borrell ανοίγει πολλές δυνατότητες για τον ίδιο: ίσως η εμπειρία του στις εξωτερικές σχέσεις να του δώσει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου;

  Σημαντική είναι επίσης η ήττα τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς. Το Vox, το οποίο στις γενικές εκλογές του προηγουμένου μήνα αύξησε τη δυναμική του στο 10,3%, έχει χάσει τις μισές ψήφους του, λαμβάνοντας ένα χαμηλό 6,3%, που αντιστοιχεί σε 3 ευρωβουλευτές.

  Η φιλοκομμουνιστική αριστερά που ενσαρκώνεται από το Podemos και το IU, τα πήγε εξίσου άσχημα. Πήρε το 10,5% των ψήφων, χαμηλότερα από το 18% που πήρε πριν από πέντε χρόνια.

  Το άσχημο αποτέλεσμα του Podemos στις ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση υπό τον Pedro Sanchez, και ανοίγει μια κρίση ηγεσίας γύρω από τον Pablo Iglesias. Αυτά σημαίνουν ότι τώρα οι Καταλανοί αποσχιστές είναι το κυρίαρχο λαϊκιστικό κόμμα στην Ισπανία.

  Τέλος, ο Albert Rivera από το Ciudadanos (ALDE) δεν κατόρθωσε να κερδίσει το Συντηρητικό Κόμμα (ΕΡΡ). Θα βρίσκεται τώρα στην δυσάρεστη θέση να εξηγήσει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του γιατί είναι υπέρ των περιφερειακών και δημοτικών κυβερνήσεων μαζί με ένα ακροδεξιό κόμμα όπως το VOX. Χάρη στο Ciudadanos και στο Vox, ο νέος ηγέτης του ΡΡ, Casado, επιβιώνει παρά τις βαριές απώλειες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_european_elections

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ