Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 13:22

  Σε πτώση ο κεντρώος χώρος στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές

  Σε πτώση ο κεντρώος χώρος στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το γερμανικό κέντρο είναι σε συνεχή πτώση. Τα κυβερνώντα κόμματα στο Βερολίνο υπέστησαν μεγάλη ήττα. Το CDU (με το βαυαρικό CSU) έχασε 7%, ενώ το SPD αιμορραγεί κατά 11%. Οι εντάσεις αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ των δύο κομμάτων του "μεγάλου συνασπισμού”, τώρα που δεν εκπροσωπούν ούτε το ήμισυ του εκλογικού σώματος.

  Το CDU αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Οι Συντηρητικοί, τώρα κάτω του 30%, υποχώρησαν εξ ολοκλήρου λόγω της χαμηλής επίδοσης του CDU. Το CSU (έδρα του Spitzenkandidat Manfred Weber), κέρδισε 1 μονάδα εκεί που το CDU έχασε 7 μονάδες.

  Ο παράγοντας ΑΚΚ είναι εντελώς αδύναμος. Η νευρικότητα του CDU θα αυξηθεί: στις εκλογές σε δύο από τα τρία κρατίδια της Ανατολικής Ευρώπης στα οποία θα διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο, το δεξιό AfD έχει υψηλή δημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις.

  Ο πανικός εξαπλώνεται μεταξύ των μελών του SPD. Η πρόεδρος Andrea Nahles βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση καθώς το κόμμα της συγκέντρωσε ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από αυτό των Πρασίνων, κατά 11%. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής κινητοποίησε πολλούς ψηφοφόρους και αποδείχτηκε κομβικό για το αποτέλεσμα των εκλογών. 

  ΤΟ SPD, παρά το ότι κράτησε τα κλειδιά στο ομοσπονδιακό υπουργείο για το Περιβάλλον, απέτυχε να καθορίσει την ατζέντα σε αυτό το ζήτημα.

  Μεταξύ άλλων αιτιών για ανησυχία είναι η άβολη αλήθεια ότι το AfD είναι τώρα το κυρίαρχο κόμμα στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου -όπου η τωρινή κυβέρνηση του SPD μοιάζει όλο και περισσότερο να βρίσκεται υπό απειλή.

  Και το γεγονός ότι οι Πράσινοι έχουν πάρει την πρώτη θέση στο παραδοσιακό προπύργιο του SPD, το Βερολίνο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_european_elections
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020