Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 11:06

  ECFR: Συντριπτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές

  ECFR: Συντριπτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές εκλογές συνήθως έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα. Αυτή τη χρονιά, εν τω μέσω πρωτοφανούς πόλωσης και υπερβολικών κυβερνητικών παροχών, οι εκλογές έγιναν κάτι σαν δημοψήφισμα, πλαισιωμένες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές του και στις προσωπικές του θέσεις.

  Η Νέα Δημοκρατία και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων από το 1981, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε επίσης δραματικά και στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει το προβάδισμά της σχεδόν σε κάθε ελληνική περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και των περισσότερων δήμων, μεταξύ αυτών και της Αθήνας.

  Οι πολιτικές και τα αφηγήματα του Αλέξη Τσίπρα, ακυρώθηκαν εντελώς. Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα εξασφαλίζουν μια εντολή ξεκάθαρης πλειοψηφίας στις επικείμενες γενικές εκλογές. 

  Ωστόσο, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει μια τέτοια πλειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η επίδοση ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν, θα είναι ο ρυθμιστής του ελληνικού πολιτικού πεδίου, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει μια σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ ή θα διατηρήσει μια στάση ουδετερότητας, ωθούμενη από την αριστερή, αντί-ΝΔ πτέρυγά της. 

  Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματίσει τον μόνο κεντροαριστερό πόλο στην μετά τη λιτότητα Eλλάδα, επομένως η "άλωση” του ΚΙΝΑΛ είναι ο πρωταρχικός στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_european_elections

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ