Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 14:40

  Πέντε μύθοι για το τι απασχολεί τους Ευρωπαίους

  Πέντε μύθοι για το τι απασχολεί τους Ευρωπαίους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οι λαϊκιστές επιτίθενται σαν καταιγίδα καθώς η Ευρώπη βλέπει να μετατοπίζεται προς δεξιά”, "Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη”, είναι μερικοί από τους τίτλους των μέσων ενημέρωσης για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές τον Μάιο, που δηλώνουν ότι το 2019 πρόκειται να αποτελέσει την Τρίτη Πράξη στο δράμα του Donald Trump και του Brexit, αυτή τη φορά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Προειδοποιούν για μια μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ όσων πιστεύουν σε μια ανοιχτή Ευρώπη και εκείνων που πιστεύουν στις κλειστές εθνικές κοινωνίες, με τη μετανάστευση ως το βασικό ζήτημα που κινητοποιεί.

  Αλλά είναι σωστοί οι τίτλοι; Στα αλήθεια αυτό συμβαίνει; Μια νέα έρευνα από το European Council on Foreign Relations και το YouGov δηλώνουν πως όχι.

  Είναι αλήθεια πως στην τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί μια αποσύνθεση των εθνικών κομματικών συστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα αντί-συστημικά κόμματα έχουν αυξήσει την δυναμική τους σχεδόν σε κάθε εθνικές εκλογές, και διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να δοθεί φωνή σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται από το τωρινό σύστημα. Σε εννέα κυβερνήσεις στην Ευρώπη επί του παρόντος, συμμετέχουν αντί-ευρωπαϊκά κόμματα. Και μετά από τις επικείμενες ευρωεκλογές, τουλάχιστον το ένα τρίτο των βουλευτών προβλέπεται να προέρχονται από αντί-ευρωπαϊκά κόμματα. Εάν σχημάτιζαν μία ενωμένη ομάδα, θα ήταν η μεγαλύτερη του κοινοβουλίου και θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το Χριστιανοδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

  Λέγεται συχνά ότι οι στρατηγοί προετοιμάζονται πάντα για να πολεμήσουν τον τελευταίο πόλεμο. Καθώς τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης ξεκινούν την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι οι στρατηγικές τους ενημερώνονται από διδάγματα που έλαβαν από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν παρατηρήσει.

  Το brexit, ο trump, ο Viktor Orban και ο Emmanuel Macron, έχουν χρωματίσει τις προσδοκίες τους και εκείνες της ελίτ γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, πέντε εξαιρετικά παραπλανητικές ιδέες για τη μορφή της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθορίζουν τον διάλογο.

  Η πρώτη είναι πως αυτές οι εκλογές αντιπροσωπεύουν μια πορεία προς την φυλετική πολιτική: ότι η ηπειρωτική ευρωπαϊκή πολιτική, όπως και εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια από τα κόμματα στις φυλές. Ο δεύτερος μύθος είναι ότι η παλιά διαφωνία δεξιάς-αριστεράς δίνει τη θέση της σε φιλοευρωπαίους και εθνικιστές -ανάμεσα στους υποστηρικτές μιας ανοιχτής ή κλειστής Ευρώπης. Η εμπειρία του Macron στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχει συμβάλει στην εμφάνιση αυτού του μύθου.

  Τρίτον, η συνεχιζόμενη δύναμη του Orban έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να υπόσχονται ότι θα χτίσουν περισσότερα τείχη. Ο Orban είναι επίσης υπεύθυνος και για τον τέταρτο μύθο -για έναν αυξανόμενο διαχωρισμό μεταξύ μιας ανελεύθερης, αντιμεταναστευτικής Ανατολικής Ευρώπης και μιας Δυτικής Ευρώπης που υποστηρίζει τις αξίες της ΕΕ. Τελικά, υπάρχει ένας μύθος ότι οι εκλογές πρόκειται να αποτελέσουν ένα εθνικό, χαμηλής προσέλευσης ζήτημα, που δεν έχει διακρατικές ή διεθνικές πτυχές.

  Η θορυβώδης άφιξη της Ευρώπης των Κινημάτων -μιας διεθνούς συμμαχίας ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που συντονίστηκε από τον πρώην Αμερικανό προεδρικό σύμβουλο Steve bannon- καλλιέργησε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης της Trump-ιας επανάστασης. Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα το χαιρέτισαν, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κινητοποιούνται να το αντιμετωπίσουν.

  Αλλά μια μεγάλης κλίμακας έρευνα του ECFR και του YouGov αποδεικνύει ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είναι λάθος. Οι πολιτικοί που αγωνίζονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση αυτούς τους μύθους, είναι πιθανό να αποτύχουν. Η έρευνα δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν επιδιώκουν αλλαγή από την ακροαριστερά στην ακροδεξιά -αλλά επιδιώκουν αλλαγή.

  Τα συστημικά κόμματα μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν επειγόντως στις ανησυχίες των ψηφοφόρων. Αλλά για να το κάνουν με επιτυχία, πρέπει να καταλάβουν τι είναι αυτές οι ανησυχίες -όχι αυτό που φαντάζονται ό,τι είναι.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/what_europeans_really_want_five_myths_debunked
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων