Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 12:56

  Πορτογαλία, μια χώρα χωρίς ακροδεξιά

  Πορτογαλία, μια χώρα χωρίς ακροδεξιά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και οι Πορτογάλοι τείνουν να είναι πιο ενθουσιώδεις για το ευρωπαϊκό project από ό,τι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές είναι σχετικά χαμηλή και υποχωρεί στην Πορτογαλία, από το 40% το 1999 σε μόλις κάτω του 34% το 2014.

  Οι ευρωεκλογές του 2019 θα λάβουν χώρα μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις νομοθετικές εκλογές της χώρας, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε μικρή αύξηση της προσέλευσης. Ωστόσο, εάν οι εκλογές του 2019 γίνουν κάτι σαν πρόβα για τις εθνικές εκλογές, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί σε εθνικά ζητήματα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο πιθανό δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα δημιουργούν μικρή πολιτική πόλωση στην Πορτογαλία.

  Οι κύριες μάχες του 2019

  Τα ζητήματα της ευρωζώνης, η δομή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ μετά το 2020 και ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο, θα πρωταγωνιστήσουν στη συζήτηση για τις ευρωεκλογές το 2019 στην Πορτογαλία -αλλά θα συζητηθεί κυρίως σε σχέση με την εθνική πολιτική.

  Περιβαλλοντικά ζητήματα και η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας θα είναι επίσης στο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα αριστερά κόμματα. Η μετανάστευση είναι απίθανο να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα, καθώς υπάρχει μια ισχυρή εγχώρια πολιτική συναίνεση ότι η Πορτογαλία πρέπει να δεχθεί και να ενσωματώσει μετανάστες.

  Οι συστημικοί

  Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στο νότο της ΕΕ, η Πορτογαλία δεν έχει δει μια ριζική αλλαγή στη δομή του πολιτικού της συστήματος στον απόηχο της κρίσης της ευρωζώνης. Δύο κόμματα κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα: το Σοσιαλιστικό Κομμα, το οποίο είναι κεντρο-αριστερό και μέλος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι κεντροδεξιό και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή. Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνουν το 36%-39% και 17%-20% αντιστοίχως. Αυτό θα τους δώσει περίπου 10 και έξι έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αντιστοίχως.

  Έχουν την ίδια σημαντική φιλό-ευρωπαϊκή συναίνεση, μεταξύ άλλων για το εμπόριο, τη μετανάστευση και το κράτος δικαίου. Ωστόσο στις τελευταίες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015, το Σοσιαλιστικό κόμμα ήρθε σε μια πρωτοφανή συμφωνία με ακρό-αριστερά κόμματα για τη διατήρηση μιας κοινοβουλευτικής συμμαχίας, σπάζοντας μια 40ετή πρακτική να μην συμμαχεί με κόμματα στα αριστερά της. Άλλο ένα συστημικό κόμμα που θα μπορούσε να λάβει 2-3 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος, είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (CDS), το οποίο σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές του 2014, θα συμμετέχει ξεχωριστά από το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

  Οι Ευρωσκεπτικιστές

  Επειδή έχει περάσει πολλές δεκαετίες απολυταρχικής διακυβέρνησης, η Πορτογαλία δεν έχει ακροδεξιά. Έχοντας φλερτάρει με τον ευρωσκεπτικισμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το CDS το έχει πλέον εγκαταλείψει και είναι δεσμευμένο σε μια φιλοευρωπαϊκή ατζέντα και στην άμυνα των διατλαντικών σχέσεων.

  Η Πορτογαλία έχει δύο ακροαριστερά κόμματα που είναι ιδιαίτερα επικριτικά της ΕΕ: το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ. Και τα δύο είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στην ευρωβουλή. Προβλέπεται ότι θα κερδίσουν 2-3 και 1-2 έδρες το κάθε ένα. Το Αριστερό Μπλοκ θεωρείται ως ένα "νέο αριστερό” κόμμα, παρόμοιο με τους Podemos της Ισπανίας ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σε ό,τι έχει να κάνει με την κριτική του στον καπιταλισμό και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που περιορίζουν τη λαϊκή συμμετοχή.

  Την ίδια στιγμή ωστόσο, και τα δύο είναι σθεναρά εναντίον του φασισμού καθώς και της ξενοφοβικής και εθνικιστικής αφήγησης στην ΕΕ, καθιστώντας τους απίθανους εταίρους για την ακροδεξιά της ΕΕ σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/scorecard/the_2019_European_election#

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων