Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 14:51

  Πώς η μετανάστευση μπορεί να είναι καλή για τα Δυτικά Βαλκάνια

  Πώς η μετανάστευση μπορεί να είναι καλή για τα Δυτικά Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Alida Vracic

  Οι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων απέτυχαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεράστιας διασποράς τους -σχεδόν έξι εκατομμυρίων- ανά τον κόσμο.

  Αυτή η διασπορά διαθέτει τα δίκτυα, τις ικανότητες και τα assets που χρειάζονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν σε μια εποχή έντονου οικονομικού ανταγωνισμού.

  Η εμπειρία της Ιρλανδίας θέτει το πρότυπο: ο σημερινός "παγκόσμιος ιρλανδικός" πληθυσμός είναι μια δικτυωμένη διασπορά που υπερασπίζεται τα ιρλανδικά συμφέροντα ανά τον κόσμο και έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο οιικονομικό θαύμα της Ιρλανδίας.

  Για να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιρλανδίας, τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συγκεντρώσουν επειγόντως στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εμπεριστατωμένων ερευνών σχετικά με το εργατικό δυναμικό, να κατανοήσουν τη διασπορά σωστά και να μάθουν πώς να επικοινωνούν καλύτερα με αυτή.

  Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Θα πρέπει να θεσπίσει προγράμματα κυκλικής μετανάστευσης έτσι ώστε οι μορφωμένοι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να συμβάλουν πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν προτού φύγουν.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/luck_like_the_irish_how_emigration_can_be_good_for_the_western_balkans

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020