Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 09:39

  Μια πιο αποτελεσματική συνεργασία για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

  Μια πιο αποτελεσματική συνεργασία για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Tasnim Abderrahim

  Το 2018 η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία απέρριψαν τα σχέδια της ΕΕ για "περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης" λόγω ανησυχιών σχετικά με το κόστος της φιλοξενίας μεταναστών στο δικό τους έδαφος, λόγω ανησυχιών για την κοινή γνώμη, και για να υπενθυμίσουν στην Ευρώπη τη δική τους κυριαρχία.

  ΟΙ Βορειοαφρικανικές κυβερνήσεις επισήμαναν περαιτέρω ότι έχουν και οι ίδιες μεταναστευτικά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πιέσεων στα σύνορά τους, της ενσωμάτωσης των νεοεισερχόμενων και της εσωτερικής δυσαρέσκειας για τη μετανάστευση.

  Ενώ οι ανησυχίες της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση είναι θεμιτές, η πρόταση για πλατφόρμες αποβίβασης ήταν πιθανότατα ένα λάθος βήμα, καθώς απλώς πυροδότησε εντάσεις στις σχέσεις με τους νότιους γείτονές της.

  Έτσι, η Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική έχουν ήδη μια μακρά και ώριμη σχέση όταν πρόκειται για τη συνεργασία σε μεταναστευτικά ζητήματα. Η πρόταση του 2018 για πλατφόρμες αποβίβασης ίσως να είναι non-starter.

  Αλλά παραμένουν οι ευκαιρίες για την ΕΕ να βαθύνει την εταιρική της σχέση με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία στον έλεγχο των συνόρων και -αν και αυτός ο τομέας είναι πιο αμφιλεγόμενος- στις επιστροφές μεταναστών.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/pushing_the_boundaries_effective_migration_cooperation_across_Mediterranean

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων