Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Μαϊ-2019 07:55

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Εκλογές

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Ώρα μηδέν" σήμερα για τις τετραπλές κάλπες. Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τον  πρώτο γύρο των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις  7.00 το απόγευμα. Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους είναι έως 70 ετών. Φέτος μπορούν να ψηφίσουν και  οι 17άρηδες (δηλαδή όσοι γεννήθηκαν το 2002). Έως 4 σταυρούς προτίμησης (σε υποψηφίους) μπορούν να βάλουν οι εκλογείς στο ευρωψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν. Έως 3  σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στον δημοτικό συνδυασμό που θα ψηφίσουμε. Έως 4 σταυρούς προτίμησης μπορούν να βάλουν οι εκλογείς στα περιφερειακά σχήματα που θα επιλέξουν, ανάλογα με την περιφέρεια. 

  Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, τα βασικά χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας έχουν ως εξής: 

  Υποχρεωτική ψήφος - ποιοι απαλλάσσονται

   

  Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

  Eκλογικά τμήματα 

  Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)

   

  Α Τμήμα

   

  Β Τμήμα

   

   

   

  ➜ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

   

  ➜ Δήμος

   

   

   

  ➜ Περιφέρεια

   

  ➜ Κοινότητα

   

   

   

   

  Πού ψηφίζουμε 

  Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr.

  "Μάθε πού Ψηφίζεις" ή καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

  Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

  Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

  Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου 

  Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

  Μπορείτε να ψηφίσετε  με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας,  την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. 

  Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.

  Ευρωεκλογές: Έως 4 σταυροί

  Οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

  Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

  Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

  Περιφερειακές Εκλογές: Έως 4 σταυροί ανάλογα με το πλήθος των συμβούλων που εκλέγονται 

  Με τον σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  *Προς 1 υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  *Προς 1 ή 2 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  *Προς 1 ή 2 ή 3  υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  *Προς 1 ή 2 ή 3  ή 4 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  Δημοτικές Εκλογές: Έως 3 σταυροί

  * Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

  *Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  α. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει έως 3  έδρες: έναν 1 σταυρό προτίμησης

  β. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες: έως 3  σταυρούς προτίμησης

  και

  έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

  * Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως 2 σταυρούς προτίμησης

  * Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: 1 σταυρό προτίμησης

  Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges-info.ypes.gr/). Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ