Η εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό και ρωσικό LNG φτάνει σε ρεκόρ άνω του 80%
Πέμπτη, 05-Φεβ-2026 15:29
Η εξάρτηση της Ευρώπης από τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εκτοξεύτηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ανησυχία ότι η περιοχή εξακολουθεί να μην έχει διαφοροποιήσει επαρκώς τις πηγές της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε πάνω από το 80% του LNG της από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συνέταξε το Bloomberg. Πρόκειται για μια έντονη αλλαγή σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, όταν άλλοι προμηθευτές κάλυπταν περίπου το ήμισυ του συνολικού όγκου κατά την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η αύξηση των ροών από τις ΗΠΑ -που αντιπροσωπεύουν το 63% των εισαγωγών-προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με αρκετούς Ευρωπαίους πολιτικούς να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει εξαρτημένη από μια κυβέρνηση που ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιεί οικονομική πίεση απέναντι σε μακροχρόνιους συμμάχους.
Από την επίθεση στην Ουκρανία το 2022 -και ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ- η Ευρώπη δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού LNG. Μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον πέρυσι περιελάμβανε δέσμευση για αγορά ενεργειακών προϊόντων των ΗΠΑ αξίας 750 δισ. δολαρίων έως το 2028. Ωστόσο, με τον Τραμπ να απειλεί διάφορες οικονομικές κυρώσεις κατά χωρών που δεν συμμορφώνονται με τις επιθυμίες του, τέτοιες βαθιές εμπορικές σχέσεις μπορούν να αρχίσουν να μοιάζουν με στρατηγικές αδυναμίες.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής ανταγωνισμού Τερέσα Ριμπέρα και του επιτρόπου ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν, έχουν εκφράσει πρόσφατα ανησυχίες για την εξάρτηση του μπλοκ από το αμερικανικό LNG, ιδίως μετά τις απειλές του Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία.
Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές LNG προς την ΕΕ παρέμειναν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας το 18% του συνολικού όγκου τον περασμένο μήνα. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των εμπόρων να εξασφαλίσουν προμήθειες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, με όλες τις ενεργειακές συναλλαγές ΕΕ–Ρωσίας να προγραμματίζεται να τερματιστούν έως τα τέλη του 2027.
Μια ομάδα άλλων προμηθευτών προς το μπλοκ -από την Αλγερία και το Κατάρ έως τη Νορβηγία και το Τρινιντάντ & Τομπάγκο- κάλυψε το υπόλοιπο 19% των εισαγωγών LNG τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο μερίδιο από το 2017 σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg.
Γαλλία και Γερμανία
Η Γαλλία και το Βέλγιο έλαβαν πάνω από το 40% του LNG τους από τη Ρωσία τον Ιανουάριο, και παρόμοιο ποσοστό από τις ΗΠΑ. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της Ευρώπης, προμηθεύτηκε όλο το LNG της από τις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ταξίδεψε αυτήν την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών της χώρας του. Το ταξίδι πραγματοποιείται αφού ο επίτροπος ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΕ εξετάζει την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από το Κατάρ, καθώς και από τον Καναδά και τη Βόρεια Αφρική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των ροών LNG προς την Ευρώπη τον Ιανουάριο στηρίχθηκε επίσης σε αύξηση της ζήτησης λόγω μιας σειράς ψυχρών κυμάτων, ενώ καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών από την Αλγερία -τον παλαιότερο προμηθευτή της περιοχής για αυτό το υπερ-κατεψυγμένο καύσιμο.
Η συνολική κατανάλωση LNG στην ήπειρο αναμένεται να φτάσει νέο ιστορικό ρεκόρ φέτος, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να αναπληρωθούν οι αποθήκες φυσικού αερίου που έχουν εξαντληθεί. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου οι χώροι αποθήκευσης είναι λιγότερο από το ένα τρίτο γεμάτοι, πολύ κάτω από τον εποχικό μέσο όρο, ενώ ο χειμώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει.