Ιράν: Έτοιμοι για "δίκαιες" και "ισότιμες" διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αλλά όχι για τις αμυντικές δυνατότητες

Παρασκευή, 30-Ιαν-2026 16:55

Ιράν: Έτοιμοι για "δίκαιες" και "ισότιμες" διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αλλά όχι για τις αμυντικές δυνατότητες

"Έτοιμο" για την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ είναι το Ιράν, ωστόσο αυτές θα πρέπει να είναι "δίκαιες" και να μην περιλαμβάνουν τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, την ώρα που περιφερειακές δυνάμεις εργάζονται για να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο αντιπάλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, την Πέμπτη, ότι σχεδιάζει να μιλήσει με το Ιράν, ακόμη κι ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν ακόμη ένα πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή και ο επικεφαλής του Πενταγώνου ανέφερε ότι ο στρατός θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο πρόεδρος.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων σε ολόκληρο το Ιράν από τις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ ως προϋπόθεση για την επανέναρξη συνομιλιών με το Ιράν είναι ο περιορισμός του πυραυλικού του προγράμματος, όπως δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν απορρίπτει αυτό το αίτημα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε "δίκαιες και ισότιμες" διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

"Το Ιράν δεν έχει πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό το καθεστώς απειλών. Πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουν στην άκρη τις απειλές τους και να αλλάξουν την προσέγγισή τους προς μια δίκαιη και ισότιμη διαπραγμάτευση, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Τραμπ στην ανάρτησή του", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Τεχεράνη δηλώνει "έτοιμη" για συνομιλίες ή πόλεμο

"Θα πρέπει επίσης να δηλώσω κατηγορηματικά ότι οι αμυντικές και πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν —και οι πύραυλοι του Ιράν— δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης", πρόσθεσε.

"Θα διατηρήσουμε και θα επεκτείνουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση της χώρας", δήλωσε ο Αραγτσί.

Περιφερειακοί σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Απαντώντας στις αμερικανικές απειλές για στρατιωτική δράση, ο Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη είτε για διαπραγματεύσεις είτε για πόλεμο, καθώς και έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης.

Ο Αραγτσί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσαν ότι συνομιλούν σχεδόν καθημερινά για να συζητούν τις εξελίξεις και τις εντάσεις.

Η Τουρκία έτοιμη να αναλάβει ρόλο "διαμεσολαβητή"

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Τραμπ εξετάζει τις επιλογές του, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πλήξει το Ιράν.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με παρέμβαση εάν το Ιράν συνέχιζε να σκοτώνει διαδηλωτές στο πλαίσιο της καταστολής των πανεθνικών διαδηλώσεων για την οικονομική στέρηση και την πολιτική καταπίεση, ωστόσο οι διαμαρτυρίες έκτοτε έχουν κοπάσει.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε την Παρασκευή ότι αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει δέσει στο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με το Ιράν και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα. Έχει καλέσει σε διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση και βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές, αναζητώντας λύση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο "διαμεσολαβητή" μεταξύ των δύο πλευρών.

Μιλώντας στο πλευρό του Αραγτσί, ο Φιντάν υποστήριξε ότι είχε εκτενείς συζητήσεις για το ζήτημα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, την Πέμπτη, και ότι θα διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση και η απομόνωση του Ιράν.

Ο Φιντάν τόνισε ότι οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πρέπει να επανεκκινήσουν και ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν. "Καλούμε τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα "ένα προς ένα".