Αλμπανέζι: Αποφασισμένος να επαναφέρει υπό αυστραλιανή ιδιοκτησία το λιμάνι του Ντάργουιν

Τετάρτη, 28-Ιαν-2026 15:28

25730025

Η Αυστραλία είναι αποφασισμένη να επαναφέρει υπό αυστραλιανή ιδιοκτησία ένα σημαντικό βόρειο λιμάνι που έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια σε κινεζική εταιρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι μετά την προειδοποίηση για αντίποινα που απηύθυνε ο πρεσβευτής του Πεκίνου στην Καμπέρα.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Περιφέρειας πούλησε το λιμάνι του Ντάργουιν στην κινεζική εταιρία Landbridge έναντι 506 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας το 2015, κίνηση την οποία επέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάθεση του συμβολαίου ήρθε μόλις λίγα χρόνια αφότου οι ΗΠΑ στάθμευσαν την πρώτη από μια ομάδα κυκλικής εναλλαγής Αμερικανών πεζοναυτών στο Ντάργουιν. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία διευρύνουν της αεροπορικές βάσεις τους στον βορρά της Αυστραλίας προκειμένου να φιλοξενήσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Μιλώντας στο Ανατολικό Τιμόρ όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη σήμερα, ο Αλμπανέζι είπε πως η κυβέρνησή του κατέστησε σαφές ότι θέλει το λιμάνι να επανέλθει στην ιδιοκτησία της Αυστραλίας.

"Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτό το λιμάνι θα επιστρέψει σε αυστραλιανά χέρια επειδή αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον μας", είπε.

Η ιδιοκτήτρια του λιμανιού, η Landbridge Australia, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια, αλλά είπε ότι τον Νοέμβριο ότι η οικονομική θέση του λιμανιού ήταν πολύ ισχυρή.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Καμπέρα Σιάο Τσιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το Πεκίνο θα "λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρίας" αν η πώληση του λιμανιού καταστεί αναγκαστική.

"Αν η Landbridge αναγκαστεί να φύγει από αυτό το λιμάνι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει επίσης την επένδυση, τη συνεργασία και το εμπόριο ανάμεσα σε κινεζικές εταιρίες και αυτό το τμήμα της Αυστραλίας, δήλωσε ο Σιάο σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Australian Broadcasting Corporation.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σιάο επικρίνει την περσινή εκλογική υπόσχεση του Αλμπανέζε να επιστρέψει το στρατηγικής τοποθεσίας βόρειο λιμάνι στην αυστραλιανή ιδιοκτησία.

"Η Κίνα θα ήθελε να επαναλάβει ότι η εν λόγω κινεζική εταιρία απέκτησε τη μίσθωση για το λιμάνι του Ντάργουιν μέσω της αγοράς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Ζιακούν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

"Τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα πρέπει να προστατευθούν πλήρως", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ