Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Οι δημοκρατικές αξίες και η εδαφική ακεραιότητα καθοδηγούν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Οι "κόκκινες γραμμές"

Τετάρτη, 28-Ιαν-2026 13:20

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Οι δημοκρατικές αξίες και η εδαφική ακεραιότητα καθοδηγούν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Οι "κόκκινες γραμμές"

Προειδοποίηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ότι "οι δημοκρατικές αξίες και η εδαφική ακεραιότητα θα καθοδηγήσουν τις συνομιλίες της Γροιλανδίας με τις ΗΠΑ για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία".

"Υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, αλλά από τη σκοπιά της Γροιλανδίας θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποιο είδος συμφωνίας", σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Politico, δίπλα στη Δανή πρωθυπουργό Μέττε Φρεντέρικσεν στο Παρίσι. "Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια", συμπλήρωσε.

Οι εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από τις απειλές του να αναλάβει τον έλεγχο της αυτοδιοικούμενης δανικής επικράτειας. Αντ’ αυτού, δήλωσε ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γροιλανδία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

"Η Δανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ένας από τους πιο βασικούς δημοκρατικούς κανόνες και αξίες είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας", υπογράμμισε η Φρεντέρικσεν κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι. "Και επιπλέον, δεν απειλείς έναν σύμμαχο", πρόσθεσε.

Η Φρεντέρικσεν και ο Νίλσεν βρίσκονται στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

Ο Νίλσεν σκιαγράφησε μια ζοφερή εικόνα από τη σκοπιά της Γροιλανδίας, καθώς εξελίσσονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

"Δεχόμαστε πίεση, σοβαρή πίεση… ως ηγέτες της Γροιλανδίας πρέπει να διαχειριστούμε ανθρώπους που φοβούνται και είναι τρομοκρατημένοι", επισήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι "Φανταστείτε ότι ζείτε ειρηνικά, είστε πιστός εταίρος, πιστός στη συμμαχία… και ξαφνικά κάποιοι από τους εταίρους σας μιλούν για κατάληψη, απόκτηση και δεν αποκλείουν τη χρήση όπλων".

Η Φρεντέρικσεν προειδοποίησε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τη Γροιλανδία και να λάβουν υπόψη τη γενικότερη εικόνα της μεταβαλλόμενης σχέσης της Ουάσιγκτον με την ευρωπαϊκή ήπειρο.