Φρέντερικσεν: Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη με την Ευρώπη - ΕΕ και ΗΠΑ να μείνουν ενωμένες
Τετάρτη, 28-Ιαν-2026 12:01
"Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη με την Ευρώπη", προειδοποίησε σήμερα ηπρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργανώθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, προτρέποντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ να μείνουν ενωμένες.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εντάσεις με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, η ίδια σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια στην Αρκτική και "θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν με τις ΗΠΑ".
"Η παγκόσμια τάξη, όπως την ξέρουμε, τελείωσε και δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει", σημείωσε ακόμα η ίδια.
"Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι να μείνουν ενωμένες... Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δρόμο με τις ΗΠΑ. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια της Αρκτικής. Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη στην Ευρώπη", είπε.
Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς - Φρέντερικ Νίλσεν επεσήμανε ότι η Γροιλανδία χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση και ασφάλεια εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ενεργεί η Ρωσία τώρα, αλλά δεν θα υποχωρήσει στις έξωθεν πιέσεις.
"Αυτό που διαχειριζόμαστε ως κυβέρνηση είναι να απωθήσουμε τις έξωθεν πιέσεις και να αντιμετωπίσουμε τους πολίτες μας που φοβούνται και ανησυχούν", είπε.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα υποδεχθεί το μεσημέρι τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας για γεύμα εργασίας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, "θα εκφράσει και πάλι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Δανία και την Γροιλανδία με άξονα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα".
Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν "τα διακυβεύματα ασφαλείας στην Αρκτική και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Γροιλανδίας την οποία η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμες να υποστηρίξουν".