Πυρκαγιά σε ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας - Ζημιές σε δεξαμενές καυσίμων, δύο νεκροί
Πέμπτη, 22-Ιαν-2026 08:35
Ουκρανικά drones πραγματοποίησαν πλήγμα σε λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, αργά την Τετάρτη, προκαλώντας φωτιά σε 4 δεξαμενές καυσίμων και σκοτώνοντας δύο άτομα, σύμφωνα με τη Ρωσία.
Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις στο Τάμαν, στην περιοχή Κρασνοντάρ, κατασβέστηκε το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών στο Telegram. Συνολικά, επιστρατεύτηκαν 208 άτομα προσωπικό και 51 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων μονάδων από το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, ανέφεραν οι αρχές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο υπάλληλοι του λιμανιού σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της περιοχής Κρασνοντάρ, Βενιαμίν Κοντράτιεφ.
Το λιμάνι Τάμαν βρίσκεται σε μια χερσόνησο απέναντι από τη στενή θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Το λιμάνι διαχειρίζεται πετρέλαιο, υγροποιημένο αέριο, σιτηρά, λιπάσματα και άλλα φορτία. Προηγούμενη επίθεση είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο, όταν υπέστησαν ζημιές οι υποδομές του λιμανιού και αρκετά πλοία.
Η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων και πλατφορμών πετρελαίου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, πλήττει τακτικά ουκρανικούς ενεργειακούς και πολιτικούς στόχους, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση εν μέσω παγωμένων θερμοκρασιών. Επίσης, έχει επιτεθεί επανειλημμένα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι δύο χώρες διεξάγουν έναν ολοένα πιο έντονο ενεργειακό πόλεμο για να αποκτήσουν ουσιαστικό πλεονέκτημα, μετά από μήνες περιορισμένων κινημάτων στα μέτωπα, και εν μέσω συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών.