ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους για την καταστολή των διαδηλώσεων - "Ξέρουμε ότι μεταφέρετε μανιωδώς κλεμμένα χρήματα σε ξένες τράπεζες"

Πέμπτη, 15-Ιαν-2026 18:32

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους για την καταστολή των διαδηλώσεων - "Ξέρουμε ότι μεταφέρετε μανιωδώς κλεμμένα χρήματα σε ξένες τράπεζες"

Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος πέντε Ιρανών αξιωματούχων, τους οποίους κατηγόρησαν ότι βρίσκονται πίσω από την καταστολή των διαδηλώσεων, και προειδοποίησαν ότι παρακολουθούν τα κεφάλαια Ιρανών ηγετών που μεταφέρονται σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις στον Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και σε διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε ότι το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τους ηγέτες του Ιράν είναι σαφές: "Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωρίζει ότι, σαν αρουραίοι σε ένα βυθιζόμενο πλοίο, μεταφέρετε μανιωδώς κεφάλαια που κλέβονται από ιρανικές οικογένειες, σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Να είστε σίγουροι, θα σας παρακολουθούμε".

"Αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος, αν επιλέξετε να μας ακολουθήσετε. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Τραμπ, σταματήστε τη βία και σταθείτε στο πλευρό του λαού του Ιράν", είπε ακόμα.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει να παρέμβει υπέρ των διαδηλωτών στο Ιράν.

"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ιρανικό λαό στο αίτημά του για ελευθερία και δικαιοσύνη", δήλωσε ο Μπέσεντ στην ανακοίνωσή του.

"Το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για να στοχεύσει όσους βρίσκονται πίσω από την τυραννική καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς", τόνισε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε 18 άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή σε ξέπλυμα χρήματος από πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών σε ξένες αγορές.