Ιράν: Ο Τραμπ υποκινεί τη βία και απειλεί την εθνική κυριαρχία μας
Τετάρτη, 14-Ιαν-2026 07:54
Η ιρανική διπλωματία κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ενθαρρύνει την πολιτική αποσταθεροποίηση, υποκινεί τη βία, απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με επιστολή του ιρανού πρεσβευτή Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Οι ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς φέρουν άμεση και αναντίρρητη νομική ευθύνη για τη συνεπαγόμενη απώλεια ζωών αθώων πολιτών, ιδιαίτερα νέων", τόνισε ο κ. Ιραβανί στην επιστολή, που κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η επιστολή συντάχθηκε σε αντίδραση για ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσής του νωρίτερα χθες.
Συγκεκριμένα, μήνυμα προς τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται στους δρόμους της Τεχεράνης και πολλών άλλων πόλεων του Ιράν έστειλε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και λέγοντας ότι η "βοήθεια είναι καθ' οδόν", χωρίς όμως να δώσει περεταίρω λεπτομέρειες.
"Ιρανοί πατριώτες, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΑΣ!!! Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ", έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, προσθέτοντας ότι ακύρωσε όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους έως ότου σταματήσει η "παράλογη δολοφονία" διαδηλωτών.
Λίγες ώρες αργότερα από την ανάρτηση αρνήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε με την ανάρτησή του προς τους διαδηλωτές του Ιράν ότι "η βοήθεια είναι καθ’ οδόν", λέγοντας σε δημοσιογράφους σήμερα ότι θα πρέπει να το ανακαλύψουν μόνοι τους.
"Θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Λυπάμαι", απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι εννοούσε.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν η κυβέρνηση του Ιράν προβεί σε απαγχονισμούς διαδηλωτών, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, ο Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες πως ένας 26χρονος ιρανός διαδηλωτής θα οδηγηθεί στην κρεμάλα την Τετάρτη. "Δεν έχω ακούσει για αυτόν τον απαγχονισμό… Θα αναλάβουμε πολύ ισχυρή δράση, εάν κάνουν κάτι τέτοιο", προειδοποίησε.