Η ΕΕ επεκτείνει τον φόρο άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλές εκπομπές

Τετάρτη, 17-Δεκ-2025 10:56

Η ΕΕ επεκτείνει τον φόρο άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλές εκπομπές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τον συνοριακό φόρο άνθρακα - ένα τέλος που επιβάλλεται στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλές εκπομπές- ώστε να καλύψει τα εξαρτήματα αυτοκινήτων και τα πλυντήρια, σύμφωνα με προτάσεις της Κομισιόν.

Τα σχέδια θα ενισχύσουν, επίσης, τα κενά που ανησυχεί η Κομισιόν ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ξένες εταιρείες να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους, το οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε πιλοτική φάση και θα αρχίσει να επιβάλλει κόστη από τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Μηχανισμός Προσαρμογής Άνθρακα στα Σύνορα της ΕΕ -ο πρώτος παγκοσμίως δασμός άνθρακα στα σύνορα- θα επιβάλλει τέλη στις εκπομπές CO2 των εισαγόμενων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του αλουμινίου, του τσιμέντου και των λιπασμάτων.

Η Επιτροπή πρότεινε την επέκταση του συνοριακού φόρου άνθρακα ώστε να καλύψει δευτερογενή προϊόντα που χρησιμοποιούν υψηλό ποσοστό χάλυβα και αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών προϊόντων και της μηχανολογίας, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες προσχέδιες νομικές προτάσεις της ΕΕ που είχε αναφέρει το Reuters.

Ο Leon de Graaf, εκτελών πρόεδρος του "Business for CBAM Coalition" – ενός σχήματος εταιρειών και βιομηχανικών ενώσεων – χαιρέτισε τα σχέδια της ΕΕ, τονίζοντας ότι στοχεύουν "προϊόντα που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο διαρροής άνθρακα", δηλαδή τον κίνδυνο οι παραγωγοί να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τις αυστηρές ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα.

Η ΕΕ θέλει, ακόμη, να αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε ξένες εταιρείες σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία ότι υποδηλώνουν χαμηλότερες εκπομπές για να αποφύγουν το τέλος.

Σε αυτό το σενάριο, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει "προκαθορισμένες" τιμές εκπομπών για τα προϊόντα της χώρας αυτής, οδηγώντας σε υψηλότερο λογαριασμό CBAM, σύμφωνα με τις προτάσεις.