FT: Διορία "μερικών ημερών" δίνει ο Τραμπ στον Ζελένσκι - Θέλει συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τρίτη, 09-Δεκ-2025 20:27
Οι απεσταλμένοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν στον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι διορία μερικών ημερών για να απαντήσει στην προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία που απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχτεί απώλεια εδαφών σε αντάλλαγμα για αδιευκρίνιστες εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, αναφέρουν την Τρίτη οι Financial Times.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στους FT, o πρόεδρος της Ουκρανίας είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι, κατά τη διάρκεια δίωρης τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο, δέχτηκε πιέσεις από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, να λάβει μια γρήγορη απόφαση.
Πηγή με γνώση του χρονοδιαγράμματος που προτάθηκε στο Κίεβο είπε ότι ο Τραμπ ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία "μέχρι τα Χριστούγεννα".
Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είπε στους Αμερικανούς απεσταλμένους ότι χρειάζεται χρόνο για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους πριν απαντήσει στην πρόταση της Ουάσιγκτον, η οποία, όπως φοβάται το Κίεβο, θα μπορούσε να πλήξει την ενότητα της Δύσης αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μόνες του σε μια συμφωνία, χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης.
Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε την ουκρανική πλευρά ως εγκλωβισμένη μεταξύ απαιτήσεων για τα εδάφη, που δεν μπορεί να αποδεχτεί, και μιας αμερικανικής πλευράς, που δεν μπορεί να απορρίψει.
"Για να είμαι ειλικρινής, οι Αμερικανοί αναζητούν σήμερα έναν συμβιβασμό", δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους μέσω WhatsApp το βράδυ της Δευτέρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico τη Δευτέρα, ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν έχει θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα στον Ζελένσκι για να συμφωνήσει στην πρότασή του. "Λοιπόν, θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται πράγματα […] επειδή χάνει" απάντησε ο Αμερικανός.
Σε ανάρτησή του στο Χ την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη θα είναι σύντομα έτοιμες να παρουσιάσουν το επεξεργασμένο σχέδιο ειρήνης στις ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι εργασίες συνεχίζονται "πολύ ενεργά σε όλα τα στοιχεία των πιθανών βημάτων για τον τερματισμό του πολέμου".
"Τα ουκρανικά και ευρωπαϊκά σημεία [του σχεδίου] είναι πλέον πιο ανεπτυγμένα και είμαστε έτοιμοι να τα παρουσιάσουμε στους εταίρους μας στις ΗΠΑ", έγραψε.
"Μαζί με την αμερικανική πλευρά, αναμένουμε να κάνουμε τα πιθανά βήματα άμεσα και όσο το δυνατόν πιο εφικτά", πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει "προσηλωμένη σε μια πραγματική ειρήνη" και υπογράμμισε ότι "όλα εξαρτώνται από το αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποτραπεί η αναζωπύρωση του πολέμου".
"Στο εγγύς μέλλον, θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα επεξεργασμένα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες", κατέληξε.