Οι εργαζόμενοι της Zim καλούν το Τελ Αβιβ να μπλοκάρει την εξαγορά από τη Hapag-Lloyd

Σάββατο, 06-Δεκ-2025 08:00

Οι εργαζόμενοι της Zim καλούν το Τελ Αβιβ να μπλοκάρει την εξαγορά από τη Hapag-Lloyd

Tου Γιώργου Σ. Σκορδίλη 

Να μπλοκάρει η κυβέρνηση του Τελ Αβιβ την εξαγορά της Zim ζητούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς η Hapag-Lloyd ελέγχεται και από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. 

Το αίτημα ήρθε σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για την πώληση έχει αναζωπυρωθεί, με την ισραηλινή κυβέρνηση να διατηρεί το "golden share" που της επιτρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε αλλαγή ιδιοκτησίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει παρέμβει.

Οι φήμες για το ενδεχόμενο deal κυκλοφορούν από τον Αύγουστο, με το ποσό να υπολογίζεται γύρω στα 2,4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Zim έχει ανέβει σταθερά μέσα στο 2025, φτάνοντας σχεδόν τα 20 δολάρια στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμη κολοσσοί, η MSC και η Maersk, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του CEO της Zim, Eli Glickman, και του προέδρου της Ray Shipping, Rami Ungar, να αποκτήσουν το πακέτο μετοχών της Kenon Holdings του Idan Ofer.

Η διοίκηση της Zim έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία "στρατηγικής ανασκόπησης" που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο πώλησης. Το διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο, δεν αποκαλύπτει ποιοι έχουν καταθέσει προσφορές, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο εσωτερικό της εταιρείας, η ένταση είναι εμφανής. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Globes, η επιτροπή εργαζομένων αντιδρά σθεναρά στη γερμανική πρόταση, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένοι μέτοχοι της Hapag-Lloyd καθιστούν την εξαγορά προβληματική για την ασφάλεια της χώρας. 

Σε περίοδο σύγκρουσης, όπως αυτή στη Γάζα, υπενθυμίζουν ότι όλες σχεδόν οι μεγάλες ναυτιλιακές είχαν διακόψει τα δρομολόγια προς το Ισραήλ. Με δεδομένο ότι το 98% των εισαγόμενων αγαθών φτάνει διά θαλάσσης, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η σταθερότητα του εφοδιασμού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από μια αλλαγή ιδιοκτησίας.

Η Hapag-Lloyd, από την πλευρά της, αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέροντας απλώς ότι δεν απαντά σε "φήμες της αγοράς".

Το ζήτημα αποκτά πλέον πολιτική διάσταση, καθώς η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει τις ανησυχίες των εργαζομένων, τη σημασία της Zim για την οικονομία και τις επιπτώσεις μιας πιθανής διεθνοποίησης της ιδιοκτησίας της.