Σιμπίχα: Η Ουκρανία θέλει ‘πραγματική ειρήνη, όχι κατευνασμό’ με τη Ρωσία
Πέμπτη, 04-Δεκ-2025 14:00
Η Ουκρανία θέλει "πραγματική ειρήνη, όχι κατευνασμό" με τη Ρωσία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, την Πέμπτη, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον οργανισμό ασφάλειας και δικαιωμάτων που επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στην μεταπολεμική Ουκρανία.
Η πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι προς το παρόν ασαφής, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, μετά από τις "αρκετά καλές" συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και των Αμερικανών απεσταλμένων.
"Θυμόμαστε ακόμα τα ονόματα εκείνων που πρόδωσαν τις μελλοντικές γενιές στο Μόναχο. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ. Οι αρχές πρέπει να είναι απαραβίαστες και χρειαζόμαστε πραγματική ειρήνη, όχι κατευνασμό", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα σε ομιλία του στο ετήσιο Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Προφανώς αναφερόταν στη συμφωνία του 1938 με τη ναζιστική Γερμανία, στην οποία η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν στην προσάρτηση του Sudetenland από τον Χίτλερ, σε αυτό που τότε ήταν η Τσεχοσλοβακία. Η συμφωνία χρησιμοποιείται ευρέως ως συνώνυμο της αποτυχίας αντιμετώπισης μιας απειλητικής δύναμης. Η Ρωσία επρόκειτο να μιλήσει αργότερα.
"Η Ευρώπη είχε πάρα πολλές άδικες ειρηνευτικές συμφωνίες στο παρελθόν. Όλες αυτές οδήγησαν μόνο σε νέες καταστροφές", ανέφερε ο Σιμπίχα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών και δεσμευόμενος ότι η Ουκρανία θα "αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να προσπαθήσει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο".
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα του προετοιμάζεται για συναντήσεις στις ΗΠΑ και ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους του Τραμπ θα συνεχιστεί.
Ο ΟΑΣΕ, ένας οργανισμός 57 χωρών που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, αναδείχθηκε σε σημαντικό φόρουμ για τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τα τελευταία χρόνια, συχνά βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η Ρωσία έχει μπλοκάρει σημαντικές συμφωνίες, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι έχει καταληφθεί από τη Δύση.
Τώρα, οι ΗΠΑ εμποδίζουν την επίτευξη συναίνεσης για έναν νέο προϋπολογισμό, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις όπως μέτρα μείωσης του κόστους, σύμφωνα με διπλωμάτες.