Η Νότια Κορέα βλέπει περιθώρια συνεργασίας με την Ταϊβάν σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ στα τσιπ
Δευτέρα, 24-Νοε-2025 09:07
Περιθώρια συνεργασίας με την Ταϊβάν αναφορικά με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στα τσιπ βλέπει η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας.
"Η Ταϊβάν βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις, οπότε υπάρχει περιθώριο για τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να επιτύχουν την πιο ευνοϊκή μεταχείριση μέσω της συνεργασίας", σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου Yeo Han-koo σε ραδιοφωνική συνέντευξη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Νότια Κορέα ολοκλήρωσε αυτό το μήνα μια εμπορική συμφωνία για τη μείωση των αμερικανικών δασμών σε αντάλλαγμα για μεγάλες επενδύσεις της Νότιας Κορέας σε στρατηγικούς τομείς των ΗΠΑ, ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ταϊβάν βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη συμφωνία εμπορίου με τη Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι δασμοί για τους ημιαγωγούς στην ασιατική χώρα θα είναι "όχι λιγότερο ευνοϊκοί από τους όρους που ενδέχεται να προσφερθούν σε μια μελλοντική συμφωνία που θα καλύπτει όγκο εμπορίου ημιαγωγών τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο της Νότιας Κορέας".
Αυτό αναφέρεται στον βασικό ανταγωνιστή της, την Ταϊβάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Νότιας Κορέας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ιδιωτικά ότι ενδέχεται να μην επιβάλουν σύντομα τους από καιρό υποσχεθέντες δασμούς για τους ημιαγωγούς, καθυστερώντας ενδεχομένως ένα κεντρικό σημείο της οικονομικής ατζέντας του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση με την Ταϊβάν σχετικά με το θέμα.
Οι εξαγωγές ημιαγωγών της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 51,2% σε 1,2 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.