Οι ΗΠΑ εκδίδουν άδεια για συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες στο έργο Paks II στην Ουγγαρία

Παρασκευή, 21-Νοε-2025 22:33

Οι ΗΠΑ εκδίδουν άδεια για συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες στο έργο Paks II στην Ουγγαρία

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια γενική άδεια σχετική με τη Ρωσία, η οποία επιτρέπει ορισμένες συναλλαγές με το πρόγραμμα κατασκευής του πολιτικού πυρηνικού σταθμού Paks II στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η άδεια θα επιτρέπει συναλλαγές που σχετίζονται με το πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού και στις οποίες συμμετέχουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες, όπως η Gazprombank, η VTB Bank και η ρωσική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδιδει το Reuters.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ουγγαρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ουγγαρία θα αγοράσει αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο και αμερικανική τεχνολογία για την αποθήκευση χρησιμοποιημένων καυσίμων στο έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί από τη ρωσική Rosatom.