Το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία: Θα πρέπει να εκχωρήσει το Ντονμπάς στη Ρωσία - Θα μείνει εκτός ΝΑΤΟ
Παρασκευή, 21-Νοε-2025 08:22
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:34
Εδαφικές παραχωρήσεις ζητά από την Ουκρανία το σχέδιο των 28 σημείων που παρουσιάστηκε από απεσταλμένους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προβλέποντας επίσης ότι το Κίεβο θα έπρεπε να περιορίσει τον στρατό του και να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας με την πάροδο του χρόνου, αποδεχόμενο τις απαιτήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, οι ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία - περιοχή γνωστή επίσης ως Ντονμπάς - θα "αναγνωρίζονταν ως de facto ρωσικές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ", βάσει της πρότασης και όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και η Κριμαία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ρωσική.
Κατά το σχέδιο 28 σημείων, άλλες δυο περιφέρειες, οι δυο πλευρές θα μοιραστούν άλλες δυο περιφέρειες, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, με βάση το πού βρίσκεται σήμερα η γραμμή επαφής.
Το κείμενο προβλέπει ακόμα ότι ο ουκρανικός στρατός θα περιοριστεί σε 600.000 μέλη, ότι το NATO θα δεσμευτεί να μην αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη θα έχουν βάσεις στην Πολωνία.
Επίσης, η Ουκρανία θα πρέπει να διεξάγει εκλογές σε 100 ημέρες και να εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, προβλέπεται η Ουκρανία να λάβει εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ - για την οποία η Ουάσινγκτον θα αποζημιωθεί. Οι ΗΠΑ, σημειώνεται επίσης, ότι θα λάβουν το 50% των κερδών για την ανοικοδόμηση και τις επενδύσεις στην Ουκρανία και θα συνάπτουν οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία μόλις αρθούν οι κυρώσεις.
Σημειωτέον ότι πολλά σημεία του σχεδίου είναι προτάσεις που έχουν απορριφθεί έντονα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της στο παρελθόν. Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εξετάζει την ιδέα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί πολλούς από τους όρους της. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα αντιταχθούν επίσης, δεδομένου ότι το σχέδιο θα περιορίσει την ικανότητα της Συμμαχίας να επεκταθεί όπως κρίνει σκόπιμο. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε την αποδοχή και των 32 μελών της.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες μια "αξιοπρεπή" ειρηνευτική συμφωνία για τη χώρα του, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος του παρουσίασε το σχέδιο της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.
"Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη και η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα ώστε κανείς στον κόσμο να μην μπορεί να πει ότι καταλύουμε τη διπλωματία (…) Μια αξιοπρεπή ειρηνευτική συμφωνία, στους όρους της οποίας θα γίνονται σεβαστές η ανεξαρτησία μας, η εθνικής μας κυριαρχία και η αξιοπρέπεια του ουκρανικού λαού", δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντησή του Ουκρανού προέδρου με τον υπουργό Στρατού των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντρίσκολ.
Ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι το σχέδιο είχε την υποστήριξη του Τραμπ, πηγή που επικαλείται το Bloomberg, δήλωσε ότι οι συζητήσεις παραμένουν ρευστές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία από ό,τι ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές θα "συνεχίσουν να αναπτύσσουν μια λίστα πιθανών ιδεών για τον τερματισμό αυτού του πολέμου με βάση τη συμβολή και των δύο πλευρών αυτής της σύγκρουσης".
Αλλά η κλίμακα των παραχωρήσεων προς τη Μόσχα - καθώς και προς τις ΗΠΑ - είναι τεράστια και θα χρειαστεί την αποδοχή άλλων χωρών που δεν συμμετέχουν στις τελευταίες συζητήσεις. Η Ουκρανία όχι μόνο θα πρέπει να υποσχεθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - αλλά θα πρέπει να κατοχυρώσει μια τέτοια υπόσχεση στο σύνταγμά της. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε επιστρέψει στην G8, μια συμβολική κίνηση που θα τερματίσει τη διεθνή απομόνωσή της και στην οποία αντιτίθενται άλλα μέλη της ομάδας.
Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έχει συνεργαστεί τόσο με Ρώσους όσο και με Ουκρανούς αξιωματούχους και ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει το τρέχον σχέδιο.
"Δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο πρόεδρος υποστηρίζει αυτό το σχέδιο", είπε. "Είναι ένα καλό σχέδιο τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές", ανέφερε.
Ενώ το έγγραφο παραχωρεί στη Ρωσία πολλά από αυτά που θέλει, προβλέπεται ότι θα επιβληθούν ορισμένα ασαφή όρια στη Ρωσία, καθώς δεν θα πρέπει να εισβάλει σε άλλες χώρες, κατοχυρώνοντας τη μη επιθετικότητα προς την Ευρώπη ως νόμο.
Τα 28 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία
Ακολουθούν τα 28 σημεία του σχεδίου, όπως τα παρουσιάζει το AFP:
1. Επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της Ουκρανίας.
2. Θα συναφθεί συνολική συμφωνία μη επίθεσης μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρώπης. Όλες οι ασάφειες που παρέμειναν ανεπίλυτες τα τελευταία 30 χρόνια θα θεωρηθεί ότι διευθετήθηκαν.
3. Η Ρωσία δεν θα εισβάλει σε γειτονικές χώρες και το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω.
4. Θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, προκειμένου να λυθούν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και να δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης.
5. Η Ουκρανία θα λάβει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας.
6. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα περιοριστούν στις 600.000 μέλη.
7. Η Ουκρανία αποδέχεται να περιλάβει στο Σύνταγμά της τον όρο ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ αποδέχεται να περιλάβει στο καταστατικό του πρόβλεψη που θα διευκρινίζει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία στο μέλλον.
8. Το ΝΑΤΟ δέχεται να μην σταθμεύσει στρατεύματα στην Ουκρανία.
9. Ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη θα σταθμεύουν στην Πολωνία.
10. Οι ΗΠΑ θα λάβουν αποζημίωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αν η Ουκρανία εισβάλει στη Ρωσία, θα χάσει αυτές τις εγγυήσεις. Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, εκτός από μια συντονισμένη και αποφασιστική στρατιωτική απάντηση, θα επανέλθουν όλες οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και θα ακυρωθεί η αναγνώριση της κυριαρχίας της επί των νέων εδαφών, ενώ θα ανακληθούν και όλα τα άλλα οφέλη που αποκόμισε από αυτή τη συμφωνία.
Αν η Ουκρανία εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον της Μόσχας ή της Αγίας Πετρούπολης χωρίς βάσιμο λόγο, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα θεωρηθούν άκυρες.
11. Η Ουκρανία είναι επιλέξιμη για ένταξη στην ΕΕ και θα επωφεληθεί από προτιμησιακή βραχυπρόθεσμη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά όσο αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση.
12. Ένα ισχυρό παγκόσμιο πακέτο μέτρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάπτυξης για την Ουκρανία, της ανασυγκρότησης των ουκρανικών υποδομών φυσικού αερίου, της αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο, της ανάπτυξης νέων υποδομών και της επανέναρξης της εξόρυξης ορυκτών και φυσικών πόρων, όλα συνοδευόμενα από ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα.
13. Η Ρωσία θα επανενταχθεί στην παγκόσμια οικονομία, με προγραμματισμένες συζητήσεις για την άρση των κυρώσεων, την επανένταξή της στην G8 και τη σύναψη μακροπρόθεσμης συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
14. 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα επενδυθούν σε σχέδια υπό τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση και τις επενδύσεις στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να λαμβάνουν το 50% από τα κέρδη της πρωτοβουλίας.
Η Ευρώπη θα προσθέσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αυξηθεί το διαθέσιμο ποσό επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που είναι παγωμένα στην Ευρώπη, θα αποδεσμευθούν και τα υπόλοιπα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα επενδυθούν σε ένα ξεχωριστό αμερικανορωσικό όχημα επενδύσεων.
15. Θα δημιουργηθεί μια κοινή αμερικανορωσική ομάδα εργασίας αρμόδια για θέματα ασφαλείας προκειμένου να προωθήσει και να εγγυηθεί τον σεβασμό όλων των διατάξεων αυτής της συμφωνίας.
16. Η Ρωσία θα κατοχυρώσει νομικά την πολιτική της μη επίθεσης έναντι της Ευρώπης και της Ουκρανίας.
17. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν να παρατείνουν την ισχύ των συμφωνιών περί μη διάδοσης και ελέγχου των πυρηνικών όπλων, περιλαμβανομένης της START I.
18. Η Ουκρανία αποδέχεται να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλων, με βάση τη Συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
19. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμούς Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει θα μοιράζεται εξίσου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
20. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να εφαρμόσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και την κοινωνία με στόχο να προωθήσουν την κοινή κατανόηση και ανεκτικότητα.
21. Η Κριμαία, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ θα αναγνωριστούν – και από τις ΗΠΑ-- ως ντε φάκτο ρωσικές επαρχίες. Στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια θα παγώσει η γραμμή επαφής, κάτι που σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση αυτής της γραμμής. Η Ρωσία θα παραιτηθεί από τα άλλα εδάφη που ελέγχει τώρα εκτός των πέντε αυτών επαρχιών. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από την περιοχή του Ντοντέτσκ που ελέγχουν τώρα, όπου στη συνέχεια θα δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
23. Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τον Δνείπερο για εμπορικούς σκοπούς και θα συναφθούν συμφωνίες για την ελεύθερη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
24. Θα συσταθεί ανθρωπιστική επιτροπή για να διευθετήσει τα ζητήματα της ανταλλαγής κρατουμένων, της επιστροφής σορών, ομήρων και αμάχων που κρατούνται, ενώ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα επανένωσης οικογενειών.
25. Η Ουκρανία θα οργανώσει εκλογές σε διάστημα 100 ημερών.
26. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση θα λάβουν πλήρη αμνηστία για τις ενέργειές τους στη διάρκεια του πολέμου και θα δεσμευθούν να μην προβάλουν καμία αξίωση ούτε να υποβάλουν καμία προσφυγή στο μέλλον.
27. Η συμφωνία αυτή είναι νομικά δεσμευτική. Την εφαρμογή της θα ελέγχει και θα εγγυάται το Συμβούλιο Ειρήνης, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας θα επιβάλλονται κυρώσεις.
28. Μόλις όλα τα μέρη αποδεχθούν το παρόν μνημόνιο, θα τεθεί σε ισχύ εκεχειρία αμέσως μετά την αποχώρηση των δύο πλευρών προς τις συμφωνημένες περιοχές ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg και Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμα: