Ρωσία: Η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής κατά της Βορονέζ

Τετάρτη, 19-Νοε-2025 08:12

Ρωσία: Η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής κατά της Βορονέζ

Κατηγορίες κατά της Ουκρανίας εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής κατά της πόλης Βορονέζ στη νότια Ρωσία, σε μια απόπειρα επίθεσης κατά πολιτικών στόχων.

Ειδικότερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, χθες, Τρίτη, ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS που προμήθευσε η Αμερική, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "σημαντική εξέλιξη", σύμφωνα με το Reuters.

Το Κίεβο παρέλαβε τα συστήματα το 2023, αλλά αρχικά περιορίστηκε να τα χρησιμοποιεί μόνο στο έδαφός του, το οποίο ελέγχεται κατά το ένα πέμπτο από τη Ρωσία.

"Τα ρωσικά πληρώματα αεράμυνας S-400 και τα πυραυλικά και πυροβόλα συστήματα Pantsir κατέρριψαν όλους τους πυραύλους ATACMS", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Τα συντρίμμια από τους καταστραμμένους πυραύλους προκάλεσαν ζημιές στις στέγες ενός γηροκομείου και ενός ορφανοτροφείου στο Βορονέζ, καθώς και σε ένα σπίτι, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Το υπουργείο δημοσίευσε φωτογραφίες από κομμάτια των πυραύλων και ανέφερε ότι οι δυνάμεις αεροπορικής αναγνώρισης εντόπισαν την περιοχή του Χάρκοβο ως τόπο εκτόξευσης των ATACMS.

Η Ρωσία δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους Iskander-M για να καταστρέψει δύο ουκρανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Η Ουκρανία είχε προηγουμένως επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής τον Ιανουάριο, εκτοξεύοντας έξι πυραύλους στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Αφού η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS των ΗΠΑ και Storm Shadow της Βρετανίας στη Ρωσία πέρυσι, ο Πούτιν διέταξε την εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου κατά της Ουκρανίας.