ΗΠΑ: Παρατείνεται το κρατικό shutdown καθώς οι εκλογές στη Ν. Υόρκη αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό
Τρίτη, 04-Νοε-2025 15:26
Το μακροβιότερο μέχρι στιγμής θεωρείται το συνεχιζόμενο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς η έκβαση των σημαντικών εκλογών στη Νέα Υόρκη και αλλού, αναμένεται να αλλάξει την πολιτική δυναμική στην Ουάσινγκτον και ενδεχομένως να άρει ένα εμπόδιο για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης.
Μόλις ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές -που περιλαμβάνουν τις εκλογές για κυβερνήτες στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια, καθώς και τις εκλογές για δήμαρχο της Νέας Υόρκης- και τα δύο πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν έναν αγώνα για να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τρίτης θα διαιρέσει περαιτέρω τα κόμματα ή θα τα κάνει πιο δεκτικά σε συμβιβασμούς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί έχουν υποδείξει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν επιμείνει στο shutdown από φόβο μήπως εξοργίσουν την προοδευτική βάση τους λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ωστόσο, μια μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών, σήμερα, Τρίτη, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει το κόμμα, το οποίο έχει λίγες ευκαιρίες να επιβληθεί στην Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, John Thune, επέστρεψε στη Ουάσινγκτον τη Δευτέρα μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αισιόδοξος ότι το shutdown θα τελειώσει αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, επισήμανε επίσης ότι η προθεσμία της 21ης Νοεμβρίου που ορίζεται στο προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν απορρίψει περίπου 13 φορές, δεν είναι πλέον επαρκής.
Ο Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Ντακότα δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα για ένα προσωρινό νομοσχέδιο μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να κερδίσουν χρόνο τα κόμματα για να διαπραγματευτούν τα νομοσχέδια για τις δαπάνες ολόκληρου του έτους. Ένα νέο νομοσχέδιο θα έδινε στους Δημοκρατικούς την ευκαιρία να διατυπώσουν νέες απαιτήσεις, όπως η εξασφάλιση αναδρομικών αποδοχών για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε άδεια ή άλλες προστασίες για το κυβερνητικό προσωπικό που έχει στοχεύσει ο Τραμπ κατά το πρώτο έτος της θητείας του.
Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λήξη των επιδοτήσεων ασφαλίστρων του Affordable Care Act σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του shutdown. Η ανοιχτή εγγραφή για περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανούς ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και πολλοί αντιμετωπίζουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα από την 1η Ιανουαρίου.
"Οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ σαφείς από την αρχή", δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Chuck Schumer. "Πρέπει να μειώσουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών. Πρέπει να επαναλειτουργήσουμε την κυβέρνηση. Πρέπει να παρατείνουμε τις πιστώσεις ασφαλίστρων του ACA", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ο πρόεδρος Μάικ Τζόνσον έχει κρατήσει εκτός συνεδριάσεων από τις 19 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επιστρέψει και να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας που διαφέρει από το μέτρο που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο τερματισμό του shutdown. Οι Ρεπουμπλικανοί, που κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, αντιτίθενται στην παράταση των ασφαλίστρων του ACA σε ένα προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες.
"Οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να αποδεχθούν τις εξωφρενικές απαιτήσεις των Δημοκρατικών", δήλωσε ο Τζόνσον νωρίτερα τη Δευτέρα.
Τα προβλήματα που σχετίζονται με το shutdown της κυβέρνησης επιδεινώνονται για τους Αμερικανούς, καθώς η αδιέξοδος κατάσταση στην Ουάσινγκτον συνεχίζεται.
Η αεροπορική κυκλοφορία έχει διαταραχθεί σε πολλά αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού, και το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί όσο περισσότερο παραμένουν χωρίς μισθό οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι. Ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κλείσει τον αμερικανικό εναέριο χώρο εάν οι αρχές κρίνουν ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις είναι επικίνδυνες.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστή ότι θα συμμορφωθεί με δικαστική εντολή για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων επισιτιστικής βοήθειας των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, αλλά μόνο στο 50% του ποσού που λαμβάνουν κανονικά τα δικαιούχα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, περισσότερα από 42 εκατομμύρια άτομα σε 22 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα λαμβάνουν επιδόματα από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας. Για την πλήρη χρηματοδότηση των επιδομάτων για τον Νοέμβριο θα χρειαστούν μεταξύ 8 και 9 δισ. δολάρια, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι διαθέτει μόνο 4,65 δισ. δολάρια σε αποθεματικά για το πρόγραμμα.