Axios: Το σχέδιο των ΗΠΑ για διεθνή δύναμη στη Γάζα έως τουλάχιστον το 2027 - Ποιος ο ρόλος της και τι προβλέπεται για τη μεταβατική περίοδο
Τρίτη, 04-Νοε-2025 11:20
Σχέδιο ψηφίσματος για την εγκατάσταση μιας διεθνούς δύναμης στη Γάζα για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, απέστειλαν οι ΗΠΑ σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στη δημοσιότητα το Axios.
Το σχέδιο ψηφίσματος δίνει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στη δύναμη, ευρεία εντολή να κυβερνήσουν τη Γάζα και να παρέχουν ασφάλεια μέχρι το τέλος του 2027, με δυνατότητα παρατάσεων μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου.
Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την ψηφοφορία για την εγκαθίδρυσή του τις επόμενες εβδομάδες και την ανάπτυξη των πρώτων στρατευμάτων στη Γάζα μέχρι τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.
Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας (ISF) θα είναι μια "δύναμη επιβολής και όχι μία ειρηνευτική δύναμη".
Ειδικότερα, η δύναμη θα περιλαμβάνει στρατεύματα από διάφορες συμμετέχουσες χώρες και θα συσταθεί σε συνεννόηση με το "Συμβούλιο Ειρήνης" της Γάζας, του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα προεδρεύσει.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας θα έχει ως αποστολή την ασφάλεια των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την προστασία των αμάχων και των ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθώς και την εκπαίδευση μιας νέας παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης, με την οποία θα συνεργαστεί στην αποστολή της.
Η Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας θα "σταθεροποιήσει επίσης το περιβάλλον ασφαλείας στη Γάζα διασφαλίζοντας τη διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής και της πρόληψης της ανοικοδόμησης στρατιωτικών, τρομοκρατικών και επιθετικών υποδομών, καθώς και τη μόνιμη απόσυρση όπλων από μη κρατικές ένοπλες ομάδες", αναφέρει το προσχέδιο. Αυτό υποδηλώνει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χαμάς, εάν δεν το πράξει οικειοθελώς.
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας θα αναλάβει "πρόσθετα καθήκοντα που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της συμφωνίας για τη Γάζα".
Η δύναμη έχει ως στόχο να παρέχει ασφάλεια στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία το Ισραήλ πρόκειται να αποσυρθεί σταδιακά από πρόσθετα τμήματα της Γάζας και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να διεξάγει μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μακροπρόθεσμα.
Χώρες όπως η Ινδονησία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν δείξει προθυμία να συνεισφέρουν στρατεύματα, σύμφωνα με το Axios.
Το προσχέδιο σημειώνει ακόμα ότι η δύναμη θα αναπτυχθεί στη Γάζα "υπό ενοποιημένη διοίκηση αποδεκτή από το Συμβούλιο Ειρήνης".
Τονίζει, ακόμα, ότι η εγκατάσταση της δύναμης και οι επιχειρήσεις της θα πραγματοποιηθούν "σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ".
Η δύναμη θα μπορεί "να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της εξουσίας της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", σημειώνεται.