Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: Δεν θα υπάρξουν ακόμη δοκιμές με πυρηνικές εκρήξεις
Κυριακή, 02-Νοε-2025 20:49
Οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν, προς το παρόν, σε πραγματικές δοκιμές πυρηνικών κεφαλών, στο πλαίσιο των δοκιμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας, Κρις Ράιτ.
"Νομίζω ότι οι δοκιμές για τις οποίες μιλάμε αυτή τη στιγμή είναι δοκιμές συστημάτων", δήλωσε μιλώντας στο Fox News. "Δεν πρόκειται για πυρηνικές εκρήξεις. Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε μη κρίσιμες εκρήξεις".
Τέτοιες δοκιμές περιλαμβάνουν "όλα τα άλλα μέρη ενός πυρηνικού όπλου, για να βεβαιωθούμε [...] ότι προκαλούν την πυρηνική έκρηξη", είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δίνει εντολή στο Πεντάγωνο να ξεκινήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων, ως απάντηση στα "δοκιμαστικά προγράμματα άλλων χωρών". Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα δοκιμές ενός πυρηνοκίνητου υποβρύχιου drone και ενός πυραύλου κρουζ που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Όταν ρωτήθηκε αν οι κάτοικοι που ζουν κοντά στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών του αμερικανικού στρατού στη Νεβάδα "πρέπει να περιμένουν να δουν κάποια στιγμή ένα μανιτάρι", ο Ράιτ απάντησε: "Όχι, μην ανησυχείτε για αυτό".
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δοκιμάσει πυρηνική έκρηξη από το 1992, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε την αναστολή των δοκιμών.