Σε κρίση η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας μετά την ραγδαία άνοδο των τιμών του κακάο

Τρίτη, 14-Οκτ-2025 12:54

123rf - 92088643

Η επιβράδυνση της παραγωγής στα εργοστάσια κακάου σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να εντείνεται, υποδηλώνοντας ότι ο αντίκτυπος της ραγδαίας ανόδου των τιμών του περασμένου έτους εξακολουθεί να επηρεάζει τα κέρδη των μεταποιητών και ότι το κόστος των γλυκών δεν προβλέπεται να μειωθεί σύντομα.

Η άλεση του κακάου -η διαδικασία μετατροπής των κόκκων σε βούτυρο και σκόνη για σοκολάτα και άλλα γλυκά- στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο καταναλωτή, πιθανότατα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο για το τρίτο τρίμηνο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 αναλυτών και εμπόρων που συμμετείχαν σε έρευνα της Bloomberg. 

Η επεξεργασία στην Ασία για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, ενώ η Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η επεξεργασία στις κύριες χώρες παραγωγής βρίσκεται επίσης σε ύφεση. Τα επίσημα στοιχεία -που θεωρούνται ως δείκτης της ζήτησης κακάου-αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάου στη Νέα Υόρκη έχουν σημειώσει απότομη πτώση πρόσφατα -μειώνοντας κατά το ήμισυ την κορυφαία τιμή του Δεκεμβρίου- οι σοκολατοποιοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ακριβά αποθέματα που εξασφάλισαν όταν οι τιμές ήταν υψηλές. Δεν αναμένεται ανάκαμψη ακόμη και στο τρέχον τρίμηνο, καθώς οι μύλοι έχουν ήδη κλειδώσει υψηλές τιμές για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Jonathan Parkman, επικεφαλής των αγροτικών πωλήσεων της Marex Group.

"Η ζήτηση για βούτυρο κακάο είναι χαμηλή και οι άνθρωποι δεν ανησυχούν τόσο για την προσφορά αυτή τη στιγμή όσο πέρυσι", δήλωσε ο Parkman. "Έχουμε παρατηρήσει μεγαλύτερη υποκατάσταση του βουτύρου κακάο λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάου", συμπλήρωσε.

Καθώς τα διαδοχικά ελλείμματα προσφοράς οδήγησαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024, οι σοκολατοποιοί αντέδρασαν αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και αλλάζοντας τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα υλικά πλήρωσης, όπως ξηρούς καρπούς, και χρησιμοποιώντας φυτικά έλαια ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο. 

Οι τιμές του βουτύρου κακάο -ο κύριος παράγοντας κερδοφορίας- έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος. Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα ένας βασικός δείκτης κερδοφορίας -ο οποίος εξετάζει τις τιμές του βουτύρου κακάο και της σκόνης κακάο σε σχέση με το κόστος των κακαόσπορων- να γίνει αρνητικός τον Αύγουστο, καθιστώντας μη οικονομικό για τους μεταποιητές να αλέθουν τους κακαόσπορους σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της KnowledgeCharts, μιας μονάδας της Commodity Risk Analysis.

Παρόλο που η ιστορική έλλειψη προσφοράς κακάου μειώνεται και η χαμηλή ζήτηση έχει ωθήσει τις τιμές στα επίπεδα των αρχών του 2024, οι σοκολάτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πρόκειται να γίνουν φθηνότερες στο άμεσο μέλλον. Και οι καταναλωτές αντιδρούν.

Ο συνδυασμός ακριβών λιχουδιών ή φθηνότερων γλυκών με λιγότερο κακάο θολώνει επίσης την εικόνα της ζήτησης για το μέλλον.