Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο CEO της Klarna βλέπει το σοκ να έρχεται για τις θέσεις εργασίας - Δεν θα βοηθηθούν όλοι
Παρασκευή, 10-Οκτ-2025 09:49
Από τις εταιρείες τεχνολογίας μέχρι το επάγγελμα του μεταφραστή, ο κόσμος δεν έχει βιώσει, ακόμη, τις συνέπειες της εξαφάνισης θέσεων εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του AI στον κλάδο των χρηματοοικονομικών.
"Νιώθω ότι πολλοί από τους συναδέλφους μου στον τομέα της τεχνολογίας είναι ελαφρώς, ξέρετε, εκτός θέματος σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι έρχεται μια τεράστια αλλαγή στη γνωστική εργασία. Και δεν είναι μόνο στον τραπεζικό τομέα, είναι και στην κοινωνία γενικότερα" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Klarna, Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
"Η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει τι θα κάνουμε, γιατί ναι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν βοηθά τον μεταφραστή στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να γίνει influencer του YouTube" είπε.
Σημειωτέον ότι η Klarna έχει επενδύσει σημαντικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον Σιεμιατκόφσκι να δηλώνει το 2023 ότι ήθελε να είναι το "αγαπημένο πειραματόζωο" της OpenAI. Αυτός ο ενθουσιασμός οφειλόταν εν μέρει στην ανάγκη της Klarna να μειώσει το κόστος μετά το τέλος της άνθισης του κλάδου του fintech.
Ενώ αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στην Klarna να "παγώσει" τις προσλήψεις για πάνω από ένα χρόνο και να μειώσει το προσωπικό της από 7.400 σε περίπου 3.000 άτομα, αυξάνοντας παράλληλα τους μισθούς, η εταιρεία έκτοτε διαπίστωσε ότι τα εργαλεία έχουν κάποια όρια. Προσέλαβε περισσότερο προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών φέτος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι χρήστες μπορούν πάντα να μιλούν με έναν άνθρωπο.
Ωστόσο, ο Σιεμιατκόφσκι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κάνει ισότιμη, ή και καλύτερη, δουλειά στη διαχείριση των ζητημάτων των πελατών. "Μπορείτε να χτίσετε μεγάλη εμπιστοσύνη βάζοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη να εκτελεί συγκεκριμένους τύπους εργασιών λόγω της συνέπειας και της ποιότητας" είπε.