Πόλεμος στη Γάζα: Το τέλος του πολέμου κήρυξε η Χαμάς, ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας η κυβέρνηση του Ισραήλ - Στη Μέση Ανατολή από την Κυριακή ο Τραμπ
Πέμπτη, 09-Οκτ-2025 19:17
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10/10/2025 01.50
Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε νέα τροχιά μετά την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φιλοδοξεί να παραστεί στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Αίγυπτο.
Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από την έγκριση της συμφωνίας από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασαν απόψε, για να επικυρώσουν το σχέδιο.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, λίγο πριν τις 02.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Γάζα, ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) θα αποσυρθούν τώρα σε νέες θέσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας και μόλις ολοκληρωθεί η κίνησή τους προς τις νέες τους θέσεις θα ξεκινήσει το 72ωρο διάστημα που θα έχει στη διάθεσή της η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
Η απαίτηση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, να έχει δικαίωμα βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων για λόγους ασφαλείας —συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων για τρομοκρατία— είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην καθυστέρηση της διαδικασίας για την έγκριση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.
Ο Μπεν Γκβιρ προειδοποίησε ότι το κόμμα του, "Εβραϊκή Δύναμη", θα πιέσει για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, εκτός αν τελικά διαλυθεί η Χαμάς, αναφέροντας παράλληλα ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία εκεχειρίας, όπως και ο έτερος ακροδεξιός εταίρος του Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού.
"Εάν η κυβέρνηση της Χαμάς δεν διαλυθεί, ή εάν μας πουν μόνο ότι διαλύθηκε, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει να υπάρχει με διαφορετική μορφή, η Εβραϊκή Δύναμη θα διαλύσει την κυβέρνηση", ανέφερε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανακοίνωση πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου για την έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα και του σχεδίου απελευθέρωσης των ομήρων.
Πριν την ψηφοφορία, ο Μπ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι στη συνέχεια εισήλθαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυκτα.
Κατά τη διάρκειά της, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ "είναι έτοιμο να επιτύχει" την επιστροφή των ομήρων του.
"Αγωνιζόμαστε αυτά τα δύο χρόνια για να πετύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους", είπε ο Νετανιάχου στα αγγλικά, δίπλα στους ανώτερους συνεργάτες του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ. "Ένας από τους κεντρικούς στόχους αυτού του πολέμου είναι να επιστρέψουν οι όμηροι, όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί. Και είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε αυτόν τον στόχο".
וידאו: דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה לאישור מתווה שחרור החטופים, יחד עם השליח המיוחד סטיב וויטקוף וחתנו של נשיא ארה״ב ג׳ארד קושנר. pic.twitter.com/OFz7xy0iZe
— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) October 9, 2025
Το Ισραήλ "δεν θα είχε καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς την εξαιρετική βοήθεια του προέδρου Τραμπ και της ομάδας του, του Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Δούλεψαν ακούραστα με τον Ρον [Ντέρμερ] και την ομάδα του, την ομάδα μας. Και αυτό, μαζί με το θάρρος των στρατιωτών μας να εισέλθουν στη Γάζα, και τον συνδυασμό στρατιωτικής και διπλωματικής πίεσης που απομόνωσε τη Χαμάς, πιστεύω ότι μας οδήγησε σε αυτό το σημείο".
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δύο Αμερικανούς για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας τους. "Πιστεύω ότι βάλατε το μυαλό σας και την καρδιά σας".
"Και ξέρουμε ότι αυτό γίνεται προς όφελος του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, και προς όφελος των έντιμων ανθρώπων του κόσμου. Και για το όφελος αυτών των οικογενειών που επιτέλους θα μπορούν να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα".
Στο προσχέδιο αναφέρονται 20 ζωντανοί όμηροι - 28 είναι νεκροί
Προσχέδιο της υπό εξέταση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, το οποίο εξέτασε νωρίτερα το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, περιλαμβάνει την επιστροφή 20 ζωντανών ομήρων, καθώς και των σορών 28 ακόμη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12.
Η αναφορά σε 28 νεκρούς ομήρους υποδηλώνει τον θάνατο δύο ατόμων για τα οποία το Ισραήλ είχε εκφράσει "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με την κατάστασή τους, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επίσημα ότι είναι νεκροί, σημειώνει το δίκτυο.
Τον Μάιο, το Ισραήλ είχε δημοσίως αμφισβητήσει αν τρεις συγκεκριμένοι όμηροι βρίσκονταν ακόμη εν ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για τον Ισραηλινό όμηρο Ταμίρ Νιμρόντι, τον Νεπαλέζο Μπίνπιν Τζόσι και τον Ταϊλανδό Πίντα Ναταπόνγκ. Η σορός του Ναταπόνγκ είχε στη συνέχεια ανακτηθεί από τη Γάζα.
Χθες, η οικογένεια του Τζόσι δημοσιοποίησε βίντεο που τον δείχνει λίγο μετά την απαγωγή του στις 7 Οκτωβρίου 2023 — η τελευταία γνωστή ένδειξη ζωής του.
Διαπραγματευτής Χαμάς: Λάβαμε εγγυήσεις ότι ο πόλεμος τελειώνει οριστικά
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η οργάνωση έχει λάβει διαβεβαιώσεις από "αδελφούς μεσολαβητές" και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο πόλεμος στη Γάζα "ολοκληρώνεται πλήρως".
"Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τους αδελφούς μεσολαβητές και την αμερικανική διοίκηση, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο πόλεμος τελειώνει εντελώς", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αλ-Χάγια πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα απελευθερωθούν 250 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και 1.700 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που συνελήφθησαν μετά την έναρξη του πολέμου.
Διακοπή λόγω... Ινδίας
Ο Νετανιάχου, διέκοψε νωρίτερα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μόντι συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ο Ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Νετανιάχου ήταν πάντα στενός φίλος και ότι η φιλία τους θα παραμείνει ισχυρή.
Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Ινδό ομόλογό του για τη στήριξή του προς το Ισραήλ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή διμερή συνεργασία.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε νωρίτερα την Πέμπτη στην Αίγυπτο, αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδίου για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και περιλαμβάνει:
-
Άμεση εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα
-
Απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς εντός 72 ωρών από την έναρξη της εκεχειρίας
-
Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές
-
Μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα
-
Είσοδο εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα
Τραμπ: Ελπίζω να είμαι στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή την Κυριακή και ελπίζει να βρίσκεται στο Ισραήλ όταν απελευθερωθούν οι όμηροι, τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
"Οι όμηροι θα επιστρέψουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη", είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οβάλ Γραφείο, δίπλα στον πρόεδρο της Φινλανδίας. "Πιθανότατα θα είμαι εκεί. Ελπίζω να είμαι εκεί. Σχεδιάζουμε να αναχωρήσουμε κάποια στιγμή την Κυριακή και ανυπομονώ γι' αυτό. Βλέπω ότι γιορτάζουν στο Ισραήλ, αλλά γιορτάζουν και σε πολλές άλλες χώρες."
Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα κανονικοποιήσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία μέσα στο επόμενο έτος.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανότητες του να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης αύριο, όταν θα ανακοινωθεί ο νικητής, ο Τραμπ ανέφερε τις οκτώ συμφωνίες που μεσολάβησε για την επίλυση συγκρούσεων παγκοσμίως από την επιστροφή του στην εξουσία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως "τη μεγαλύτερη".
Όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης που προβλέπεται στις μελλοντικές φάσεις της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτές "χρειάζεται να καθοριστούν".
"Θα υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα καθορίσουν τι θα είναι", είπε, προσθέτοντας ότι "οι πλούσιες χώρες" θα χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη δύναμη.
Ρούμπιο: Οι σχέσεις Τραμπ με Άραβες ηγέτες έκαναν δυνατή τη συμφωνία
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι οι διεθνείς σχέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, ο Ρούμπιο αναφέρθηκε στη συνάντηση του Τραμπ με Άραβες και Μουσουλμάνους ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι αυτή οδήγησε στη δημιουργία ενός "συνασπισμού" που στήριξε το σχέδιο.
"Το αποτέλεσμα είναι ότι οι όμηροι θα βγουν από το σκοτάδι στο φως", δήλωσε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας – κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι".
Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα απονεμηθεί αύριο Παρασκευή – μόλις μια ημέρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας, γεγονός που ενισχύει τις εικασίες για πιθανή υποψηφιότητά του.
"Δέσμευση ναι, αλλά όχι ακόμη τέλος του πολέμου"
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιδεών Σαάρ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News ότι η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στο σχέδιο Τραμπ, αλλά διευκρίνισε πως δεν θεωρεί τις τρέχουσες εξελίξεις ως "το τέλος του πολέμου". Υπογράμμισε ότι η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων εξαρτάται από τις επόμενες φάσεις της συμφωνίας και από την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς.
Ερωτηθείς εάν το σχέδιο οδηγεί σε παλαιστινιακό κράτος, ο Σαάρ απάντησε κατηγορηματικά: "Όχι", προσθέτοντας ότι μόνο μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο στη Γάζα.
Ο στρατός του Ισραήλ θεωρεί τη συμφωνία επιτυχία των επιχειρήσεων
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, σε δηλώσεις του από τη Γάζα, χαρακτήρισε τη συμφωνία "αχτίδα φωτός" και αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος. Δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση έφερε πολιτικό αποτέλεσμα και ότι η επιτυχία ανήκει πρωτίστως στους στρατιώτες που "δημιούργησαν τις συνθήκες για την επιστροφή των ομήρων".
Ο Ζαμίρ ενημερώθηκε για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εφαρμογή της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάταξης μονάδων και της διαχείρισης της επιστροφής των ομήρων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο στρατός παραμένει σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε όλα τα μέτωπα.
Παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας, τεταμένο παραμένει το κλίμα κοντά στα σύνορα. Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στην κοινότητα Νιρίμ του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, ωστόσο σύμφωνα με τον στρατό επρόκειτο για ψευδή συναγερμό.
Η Χαμάς προσπάθησε να απαγάγει Ισραηλινό στρατιώτη, αλλά απέτυχε
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για αποτυχημένη επίθεση κατά φυλακίου των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) στα νότια προάστια της Πόλης της Γάζας, η οποία σημειώθηκε την Τετάρτη, ισχυριζόμενη ότι στόχος της ήταν η απαγωγή στρατιώτη.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση υποστηρίζει ότι μαχητές της κατάφεραν να εισβάλουν σε στρατιωτική θέση των IDF και να ανοίξουν πυρ από κοντινή απόσταση, "προκαλώντας τον θάνατο ή τον τραυματισμό αρκετών στρατιωτών". Επίσης, αναφέρεται ότι εκτοξεύθηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι (RPG) κατά ισραηλινών αρμάτων στην περιοχή.
"Οι μαχητές μας επιχείρησαν να αιχμαλωτίσουν έναν από τους εχθρούς στρατιώτες, ωστόσο οι συνθήκες στο πεδίο δεν το επέτρεψαν", ανέφερε η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.
Σύμφωνα με τις IDF, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον πέντε ενόπλους της Χαμάς που αναδύθηκαν από τούνελ. Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε και σκότωσε τους τρεις καθώς πλησίαζαν στο φυλάκιο. Οι άλλοι δύο τράπηκαν σε φυγή.
Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε και οι δράστες δεν κατάφεραν να εισβάλουν στο στρατιωτικό φυλάκιο.
Μακρόν: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την ειρήνη
Οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εδραίωση της ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην υπουργική σύνοδο Δυτικών και Αραβικών χωρών που φιλοξενείται σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
Στόχος της συνόδου αυτής, που οργάνωσε η Γαλλία, είναι να συζητηθούν η συγκρότηση μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στη "δύναμη σταθεροποίησης" της Γάζας, χωρίς όμως να δώσει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Μιλώντας στη σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η επιτάχυνση του εποικισμού της Λωρίδας της Γάζας "συνιστά υπαρξιακή απειλή για το κράτος της Παλαιστίνης". "Δεν είναι μόνο απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Υποδαυλίζει τις εντάσεις, τη βία, την αστάθεια και, εκ των πραγμάτων, αντιτίθεται στο αμερικανικό σχέδιο και στη συλλογική φιλοδοξία μας για μια ειρηνική περιοχή" είπε.